ממיכל גז דרך ארגז עץ וכלה בארגז תחמושת – אתם לא תאמינו איזו כמות של פסולת תעשייתית נמצאת במזבלות שברחבי הארץ. מדובר בחומרי גלם איכותיים שלא מקבלים מענה של מחזור. אבל שי דהרי, אמן לעיצוב רהיטים מפסולת תעשייתית, דואג לאסוף אותם לחיקו דקה לפני המטמנות והמשרפות, להפוך אותם לרהיטים יפהפיים וגם בדרך זו להפחית את זיהום הכדור. החיים בזבל? יש מצב
לרהט את הבית בפסולת נשמע מלוכלך? אם השבתם אוטומטית שכן, כנראה שתכף תחשבו אחרת.
המין האנושי מייצר פסולת בכמויות אדירות. זו תרבות צרכנית שלא יודעת שובע ושעל בירכיה גדלנו והתחנכנו, והיא זו שגורמת לנו לזרוק כל דבר פגום או כל דבר שסיים אצלנו את עבודות השירות.
אבל הפעם אני רוצה לדבר אתכם על פסולת תעשייתית. אם חשבתם שהבית שלנו מייצר פסולת בכמויות ענק אז דעו לכם שהתעשייה עולה עלינו באלף מונים.
מהי פסולת תעשייתית? אנו נוטים לחשוב על פסולת של התעשייה כעל כימיקלים שנשטפים לאדמה ומזהמים את מי התהום שלנו. אך זה לא הכל, סוג נוסף של פסולת תעשייתית הן אריזות שמשמשות את התעשייה: מכונה ומנוע באריזת עץ, גז משונע באריזות מתכת, צמיגים, וכמובן, אריזות פלסטיק (הסרטן של כדור הארץ). האריזות של התעשייה הן חומר גלם איכותי שנזרק בכמויות ולא תמיד מקבל מענה של מחזור.
כאמן לעיצוב רהיטים מפסולת תעשייתית יש לי מנהג שיכול להיחשב כמגונה על ידי רבים אך עבורי הוא מנהג מענג: פעם בשבוע להסתובב במזבלות ברחבי הארץ. כל פעם אני נדהם למצוא חפצים מהממים שבנגיעות קלות יכולים להפוך לרהיטים הכי אטרקטיביים בבית. הפסולת שנזרקה ועוד רגע נטמנת או נשרפת וחוזרת אלינו בבומרנג כמזהמת, לובשת צורה חדשה ומתהדרת ביופי ובאסתטיקה ייחודית.
מרגשת אותי היצירה אבל לא פחות מכך מרגשת אותי הצלת הפסולת מציפורניה השורטות של המטמנות והמשרפות. בתהליך שאני עובר עם החומר ישנה התגלות, ומבלי להישמע יומרני, אני מרגיש שאני, שי דהרי, תורם להצלת הכוכב שלנו.
יוצא למסע
במפגש עם המזבלות נחמץ לי הלב לראות את מה שנזרק, ואני לא מדבר על רהיט ישן שסיים את הקריירה העיצובית שלו כיוון שהשתנה הטרנד או בגלל שנשברה לו הרגל אלא על חומר גלם יקר ערך שאפשר לעשות ממנו יצירות להתפאר.
מיכל גז מזגנים לשימוש תעשייתי הוא חומר גלם מעולה, פח עבה עם צורה מעניינת שאפשר להמיר אותו למוצרים רבים עם קצת דמיון ותעוזה…ומה שאני הכי אוהב בחומר הזה שמאחוריו עומד מסע גלגולים: אתרי בנייה, חדרי קירור וידיו המיוזעות של טכנאי מזגנים, שהניפו את מיכל הגז ממקום למקום והוא נחבט בדפנות המסחרית פעמים רבות עד שמצא את דרכו למזבלה. המיכל הזה כבר עשה את שלו, אבל במקום לתת לו להיזרק אני מוציא אותו לגלגול חיים חדש.
לפעמים, אני מוצא פריטים שיש להם ממש ערך היסטורי. לא מזמן מצאתי ארגז חלוד לגמרי. הצורה והפרזול המעניין שלו מיד משכו לי את העין. לאחר שיוף וניקוי החלודה נדהמתי לגלות שמדובר בארגז תחמושת משנת 1942 ששימש לאחסון רימוני יד. לא ייאמן. לא יכולתי שלא לדמיין את מסע הקרבות שעבר הארגז הזה…
כל חפץ שמגיע מאתר פסולת לא יכול להיות חפץ קר שיצא מפס הייצור. יש לו פיזיות שמגרה את הדימיון והוא מספר סיפור. פריט כזה, שאחר כך מוצב בבית, מיד מושך את העין ומדגדג את חושיי היצירה הטבועים בנו מבראשית.
מפס הייצור של "איקאה"
החיים פה נעים על פס ייצור. לא זו בלבד שהצרכנות העיוורת שלנו מולידה מפעלים שלמים שכורתים, מעבדים ומדביקים, אנו מניעים את גלגלי הכלכלה של יצרני הענק ועל הדרך הורגים את היצרנים המקומיים. רהיט מ"איקאה" לא חי כמו רהיט שנעשה בעבודת יד מקורית, מלוטשת, עם חומרים נכונים שנותנים לו ערך ממשי ותוחלת חיים.
רכישה מייצרנים גדולים, המשמעות שלה היא חומרים תעשייתיים: פלסטיק, כימיקלים ועוד שלל חומרים שלא ניתן להשיבם לטבע. אבל יותר מזה, לרוב הרהיט התעשייתי עשוי מחומר גלם גרוע שלא מחזיק זמן רב ומוצא את עצמו אחרי שנים מועטות באתרי הפסולת (כאמור, אני מבקר באתרים האלה הרבה).
הבעיה הגדולה עם הפסולת הזו שאין מה לעשות איתה. היא נשרפת או נטמנת וערכה לזיהום הסביבתי הוא גדול ביותר. ניסיתם פעם למחזר סיבית (שבבי עץ מודבקים לכדי לוחות המשמשים בדרך כלל לבניית ארונות)? הרהיטים שאנו קונים מיצרני הענק הם בתחילה ובסופו של דבר זבל, ואנחנו, הצרכנים, משלמים פעמיים: פעם אחת – מחיר הרהיט, פעם שניה – מחיר הזיהום.
היופי שבפגם
ומה לגבי היופי? עיצוב ללא פגמים מעביר תחושה מזויפת של חיים מושלמים. המושלם והקפדני שהמכונה יוצרת אינו יכול להעביר את הטבע, הרגש והאותנטיות שיש בעץ, בשקע או בסדק. הפגם עובר בחלל הבית ומטביע בו אופי של אמת ופשטות, כלומר ערך של חיים וטבע.
כמה אנחנו משלמים בכדי לרהט את הבית שלנו בסגנון מיוחד המבטא אותנו? העיצוב משקף את זהותינו, ייחודינו ויופיינו. את זה יודע לעשות היטב רהיט מחומר בשימוש חוזר, שיש רק בודדים כמותו ולפעמים רק אחד כמותו, יחיד במינו.
כל מה שרציתם לעיצוב ביתכם, נמצא בזבל.