אנחנו אמנם עדיין נתונים לחסדיהן ולמחיריהן המופקעים של חברות האלקטרוניקה והחשמל הגדולות אך תהליכי הייצור העצמי כבר נותנים את אותותיהם. "שלום מכונה יקרה, הדפיסי לי סמאטרפון!" – כך מדפסות התלת מימד בשילוב חומרים מהפכניים יעלו את מציאות חיינו מעל כל מדע בדיוני אפשרי. בישראל כבר תוכלו למצוא את ניצניה הראשונים של המהפכה במרכזים המנגישים לציבור הרחב את פלאי הטכנולוגיה. אז אל תגידו יום יבוא, כי היום הזה כבר הגיע
ההתפתחות הטכנולוגית עדיין לא מספקת אותנו? מרגישים שמשהו חסר אבל לא יודעים בדיוק מה? מתלהבים ממדפסות תלת מימד אבל לא עד הסוף? בואו ואנסה לפתור לכם את התהיות.
בסרטי המדע הבדיוני אנו רואים טכנולוגיות ייצור מיידי. אדם מגיע למכונה ואומר: "שלום, הייתי רוצה קסילופון". המכונה ממהרת לעשות צפצופים ורעשים, וכעבור מספר שניות מניחה בפני המבקש קסילופון לתפארת.
אנחנו עדיין לא שם, אבל אנחנו בהחלט מתקדמים בצעדי ענק למצב בו נוכל בעצמינו לייצר את חפצים שונים בביתנו או במרכזים קהילתיים קרובים.
הטכנולוגיה הקיימת כיום הן מדפסות תלת מימד. קובץ של מודל אובייקט או חפץ בתלת מימד נשלח למדפסת, וזו, בעזרת יצירת שכבות של חומרים שונים במקומות הנכונים, יוצרת אובייקט תלת מימדי פיזי. החומרים השונים שניתן "להדפיס" באמצעותם חפצים ואביזרים הם רבים ומגוונים: מזכוכית ופלסטיק, דרך ברזל וחימר וכלה בעץ. נכון להיום, המוצרים שניתן להדפיס עם מדפסות התלת מימד הם מוצרים "מתים", כלומר מוצרים שאין בהם רכיבים חשמליים ואלקטרוניים ולא ניתן לתקשר באמצעותם.
הדור השלישי והרביעי של מדפסות התל מימד יציעו לנו בעתיד מוצרים מוגמרים המשולבים בשבבים, סוללות, פאנלים סולאריים מובנים, מסכי מגע, גופי תאורה ועוד. שילוב רכיבים ופונקציות אלה במוצרים המודפסים ייצור מהפכה גדולה בתחום האלקטרוניקה, עד אשר חברת "Apple" ודומיה יאבדו מן הרלוונטיות.
כדי להבין כיצד זה אפשרי, אני מתכבד להציג בפניכם שני סוגי חומרים שעדיין לא כל כך מוכרים לציבור: האחד הוא GRAPHENE (חומר דק וחזק המוליך חשמל) והשני הוא OLED (חומר פולט אור).
כשיהיה ניתן לשלב חומרים אלו במדפסות התלת מימד, נוכל ליצור מוצרים טכנולוגיים בהדפסה מקומית – אם לא ביתית אז לפחות קהילתית.
דמיינו לעצמכם שאתם נכנסים למרכז קהילתי ומבקשים לראות את הדגם החדיש ביותר של סמארטפון. אחרי שבחרתם את הצבע האהוב עליכם ואת הדגם האידיאלי עבורכם, אתם לוחצים על "פרינט" והמדפסת מייצרת על המקום את המכשיר כולו (!) כמבוקשכם. כלומר, תוך זמן קצר ביותר (בלתי נתפס, אה?) אתם אוחזים בסמאטרפון המתקדם והאיכותי ביותר במחיר הזול ביותר. זאת, ללא שחיכיתם והמתנתם לתהליך ייצור ואספקה של חברה גדולה וללא שנדרשתם לשלם מחיר גבוה כדי לכסות את עלויות הייצור של אותה החברה.
כך, כוח הייצור של מוצרי חשמל ואלקטרוניקה יכול לעבור תוך מספר שנים לא רבות מידיהן של חברות הענק המסחריות לידיה של הקהילה, והרי לכם מהפכה צרכנית חסרת תקדים.
אז תכירו את ה-GRAPHENE – החומר שמשנה את העולם:
כמה מיתרונותיו הבולטים: חומר חזק ביותר כחוזקו של יהלום, בעל יכולת יישום בהדפסת אלקטרוניקה וגופי תאורה, בעל מוליכות חשמל גבוהה, עמיד במים ואינו יוצר חלודה, מאפשר הגנה על מתכות אחרות מפני חלודה, משמש כפילטר לטיהור מים ברמה הגבוהה ביותר, משמש ליצירת פאנלים סולאריים שאפשר לשאת אותם לכל מקום ולהטמיע בשלל מיקומים, מאפשר יצירת משטחים אלקטרוניים שקופים כמשטחי עבודה, מאפשר יצירת סוללות לכלי רכב על ידי העברת אנרגיה מהירה להטענה. והרשימה עוד ארוכה…
עכשיו הכירו את ה-OLED:
איך ייראה בעתיד יום בחיינו? לראות ולהאמין:
דוגמה מרהיבה למסך מולטיטאץ' ענק:
כבר בישראל
בשנת 2010 נחשף קרטל מסכי טלוויזיה ומסכי מחשב. הקרטל פעל בצורה עולמית ומנה כ-6 חברות ענקיות. האיגוד האירופאי חשף כי החברות תיאמו מחירים וקבעו את השוק, וקנס את היצרניות בסכום של 649 מיליון יורו בשל תיאום המחירים ביניהן. כלומר, בעוד לציבור היה נראה שהעשור האחרון היה עמוס בהתפתחות טכנולוגית גדולה בתחום מסכי הטלוויזיה והמחשב זו הייתה למעשה הצגת שווא של החדרת מוצרים.
חברות מסכי המחשב השולטות בעולם מנעו התקדמות טכנולוגית. הן שלטו במחירים ובחומרים שמהם יוצרו מסכי המחשב ועסקו בהנגשת גדלים מסוימים של מסכים לפי תיאום מראש ביניהם, כל זאת על ידי הסתרת מידע והפעלת "אלימות כלכלית" ברמות שונות.
מה שמשנה את תחום הייצור והטכנולוגיות הוא לא רק החומרה עצמה אלא גם החומרים בהם משתמשים, כמו אלו שהוצגו לעיל. מהפכת הקוד הפתוח אומרת דבר בסיסי פשוט: מידע חופשי וחינם לכולם! אם זה בתחום של תוכנה, אם זה בתחום של חומרה ויצירת מודלים ואביזרים שונים ואם זה ביצירת מוצרים בשיטת "עשה זאת בעצמך".
אנחנו נתונים ממש כעת במהפכה כוללת של חומרה ותוכנה שתיצור מערכי טכנולוגיה שלא נראו כדוגמתם. הם כנראה יתפתחו הרבה מעבר למה שאנחנו יכולים לדמיין כיום…
כל צעד במהפכה הזו מוביל אותנו לעוד צעד בניתוק התלות – התלות באדם אחר, חברה או תאגיד. על מנת לספק את צרכינו והתפתחותינו, נוכל לייצר בעצמינו לעצמינו כמעט את הכל, בתלות מינימלית באחר.
בכדי שהציבור ידע ויבין את המהפכות הטכנולוגיות המתרחשות בעוד שורות אלה נכתבות – צריך ליצור תיווך. "המתווכים הישראלים" כבר פה איתנו, והם פועלים ומתרבים במהרה, אם במסגרת קבוצות הנגשת מידע וקידמה בתחומים שונים ברשת הווירטואלית, ואם במרכזים פיזיים המנגישים את הטכנולוגיות לקהל הרחב.
כבר לפני כשנתיים הקים שי טננצף, פעיל בתחום טכנולוגיית מדפסות התלת מימד, קבוצה פעילה טכנולוגית בישראל. הקבוצה מתמקדת בהעברת מידע ושיתופו ולמידה הדדית. החברים בקבוצה חולקים מידע מרחבי העולם, משתפים אודות דרכים לרכישת וקניית חומרים שונים, מבצעים רכישות קבוצתיות, עורכים מפגשים בנושאי למידה טכנולוגיים ומציגים תוצאות של ניסויים ביתיים.
קיימות היום בישראל שתי יוזמות המאפשרות לציבור הרחב נגישות פיזית לטכנולוגיית הדפסת התלת מימד ולמהפכת הקוד הפתוח:
מרכז XLN – המרכז הטכנולוגי הישראלי נוסד ונתמך על ידי מכון "ראות" במטרה ליצור מרכז שיהיה ניתן לשכפלו ברחבי הארץ. במרכז ניתן למצוא: מדפסות תלת מימד, מכונות לחריטת מעגלים (עיבוד שבבי), לייזר קאטר ועוד. החזון הוא הקמת רשת מרכזים טכנולוגיים בקוד פתוח שיתמקדו בחינוך, יזמות ויצירה קהילתית.
מרכז Fab Lab – Fabrication Laboratory – המרכז הישראלי הראשון של הרשת העולמית, המונה כיום למעלה מ-70 סניפים, נמצא במרכז הישראלי לאמנות דיגיטלית בחולון. המרכז מציע לקהל שימוש חינם במחשבים ומדפסות תלת מימד. כדי להשתמש באמצעים הנגישים לציבור במרכז הזה, כל מה שצריך לעשות הוא להסכים לכלל בסיסי אחד: את הקבצים והחומרים יש לשתף עם כולם!
מרכזים אלו מסמנים את תחילתה של מהפכת הייצור העצמי – מהפכה שמוציאה את האזרחים לאורח חיים קל יותר, עצמאי יותר וחופשי יותר. אל תגידו יום יבוא, כי היום הזה כבר הגיע.
כיף לקרוא כתבה מקורית שלא עוסקת באקדחים ומדפסות. מוזמנים להכיר אותנו. יצרן ישראלי של מדפסות תלת מימד http://www.something3d.com