כך מרגיש עבור אנשים רבים, מגרש החיים בעולם החדש הדינמי, המתהווה בכל רגע נתון. מעייף, מאיים, לא ברור ונראה כמו כאוס אחד גדול. אך לאלה שכבר התחילו לנסוע עם כיוון התנועה החדשה, התגלתה מציאות רב מימדית בה לחוקים אין חוקיות וליצירתיות אין גבולות. היזם רונן גפני עצר בתחנת cafe כדי לתדלק את הנוסעים לשנה החדשה היוצאת לדרך. בניגוד לדלק האמיתי, מחירו של הדלק הזה לא עולה וגם לא יעלה. רק הרווח שלו
אני מרבה לדבר על העולם החדש, על עושר האפשרויות וההזדמנויות שיש בו, על מגוון הדרכים החדשות בו אנחנו יכולים לנוע ועל חופש הבחירה שגדל בצורה משמעותית. השינויים, הכלים והאפשרויות כבר כאן ו'ידם עוד נטויה', אך רבים מהאנשים, שמתי לב לכך לאחרונה, חווים את העולם החדש הנפרש בפנינו כמאיים, עמוס, לא ברור ומעייף.
עודף האפשרויות והמחסור במודלים מוכרים שעל פיהם ניתן לפעול ולהצליח יוצרים בקרב אנשים רבים עומס מחשבתי, ובמקום ליהנות ולהתפתח מהמבחר ומ'גודל היריעה' הם מוצאים עצמם משותקים, חסרי אונים ומבולבלים. עתה, כשהשנה החדשה בפתח והעולם החדש מתחיל לנוע במהירות, אולי זו ההזדמנות לעשות סדר בבלאגן ולבדוק אלו צורות חשיבה וצורות פעולה נדרשות למסע הזה.
פעמים רבות, הפחד שמתעורר אצלינו בהגיענו למצב חדש ולא מוכר מתרחש כי אנו חווים את המצב כמו 'קופסה שחורה': אין לנו מושג איך בדיוק מתפעלים אותה, איך היא עובדת ומה המנגנונים שמהווים את בסיס תפקודה. אנחנו מרגישים אבודים מול ה'קופסה השחורה', שהינה בגדר נעלם אחד גדול. כדי לעכל בצורה נכונה את בסיס העולם החדש, יש לפרק אותו על מרכיביו ואז לחבר אותו מחדש. אחרי פעולה כזו, סביר להניח שהתהליך כבר יהיה ברור ופשוט יותר.
בואו נכנס יחד ל'כאוס' הזה
ראשית, חשוב להבין שגם לעולם החדש, הנתפס לכאורה כ'כאוטי', יש סדר פנימי. אני לא יודע אם הזדמן לכם פעם לנסוע בכבישי הודו, אבל זו בהחלט אנלוגיה לא רעה לעולם החדש. אני קורא לזה: Organized Chaos (כאוס מסודר): ממבט ראשוני זה נראה לתייר המזדמן כבלאגן והיעדר שליטה, אך בקרב ההודי יש הבנה ברורה של סדר פנימי. הסדר הזה כולל: נהיגה בכבישים ללא סימוני מסלולים, רמזורים שהם בגדר המלצה בלבד, עוברי אורח בלתי צפויים בדמות אדם או פרה שמהווים חלק בלתי נפרד מהנוף ומהדרך ורעש קבוע של צופרים, צפצפות ומיני צלילים צורמים.
העולם החדש מרגיש לעיתים בדיוק כמו נהיגה בכבישי הודו: חלק מהחוקים הם רק בגדר המלצות, המסלולים מלאים בכל מיני סוגים ומינים של נוסעים ועוברי אורח, ורעש ההמולה הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה המלאה.
ממה נובעת תחושת הבלאגן? היא במהות נובעת מריבוי מימדים שמתקיימים בו זמנית. אנחנו מפרשים פעמים רבות סביבה כאוטית ככזו שריבוי המשתנים (המימדים) בה הוא גדול, ועל כן מורכב עבורנו להבין, לעכל ולהכיל אותה. פעמים רבות מופיעים שם רבדים ומימדים שאנחנו כלל לא מכירים או עדיין לא מכירים טוב מספיק (אז מה עושים עכשיו עם פרה באמצע המסלול?!?), וזה בנוסף לתחושת עומס גדולה הנוצרת משילוב המימדים בו זמנית (מילא הפרה, אבל גם מצפצפים מאחורה, והנתיב בכלל לא מסומן…לאן ואיך, לעזאזל, ממשיכים מפה?!?!).
על אף שהעולם החדש נראה ומרגיש כעמוס ב'חוקים' חדשים שצריך ללמוד (מה הנוסחה ליצירת מכירות באמצעות פייסבוק? מה היא הורות נכונה? מה הוא מודל זוגיות מנצח? איך חוסכים לפנסיה ועל מי אפשר לסמוך?) – אין המצב באמת כזה. רוב מה שהעולם החדש מציע הן אפשרויות והזדמנויות חדשות, לא חוקים חדשים. נהפוך הוא, היקף החוקים הולך ופוחת (יש הרבה יותר מודלים מקדמים לזוגיות, הרבה יותר שיטות הוראה, הרבה יותר דרכים לפיתוח העסק…). לכן, השלב הראשון הוא פשוט לנשום עמוק. פשוט לנשום ומשם לראות שלא כל מה שקיים שם בחוץ מחייב אותנו: לא חייבים לפעול בכל הרשתות החברתיות, לא חייבים לאמץ את כל המודלים החדשים, לא חייבים לעזוב את העבודה. לא חייבים כי הבחירה אינה מחייבת. יש בחירות כי יש יותר אופציות.
אמנם הדבר היחיד שמתברר יותר ויותר כאשר נושמים עמוק ופוקחים את העיניים היא העובדה שרבים מהמערכות והמודלים הישנים כבר לא עובדים, וכי כדי לשגשג ולהתפתח יש לאמץ את תפיסת העולם החדש, אבל, בלי לחץ. יש להבין, לבדוק ורק אז לבחור את הבחירות הנכונות.
מה הם הרבדים שמסתתרים מאחורי ה'כאוס' הזה?
אני אתייחס הפעם לשלושה רבדים מתוך שורה ארוכה שקיימת. אלו שלושה רבדים מהותיים:
קלפי הפעולה שלנו: אחד הרבדים המשמעותיים ביותר שיש לנו הוא הרובד הפנימי, האישי. קלפי הפעולה שלנו בחיים הם כל מה שעומד לרשותנו ושייך לנו. בקלפי הפעולה אנחנו יכולים להשתמש כדי לקדם את המטרות והחזון שלנו: היכולות, הכישורים, הכישרונות, ההשכלה, הידע, המערך הפיזי…
עכשיו דמיינו לעצמכם שכל אחד מהרשימה הזו כתוב על קלף קטן, וכאשר אתם מתעוררים בבוקר אתם יכולים לדפדף בקלפי הפעולה שלכם ולבדוק איזה קלף ישמש אתכם היום ולאיזו מטרה. האם היום אתם רוצים לתקשר עם אחד מאנשי הקשר שלכם על מנת לקדם מיזם משותף? אולי היום זה היום הנכון להשתמש בקלף היצירתיות שלכם? למה לא בשניהם?
קלפי הפעולה שלכם הם רבי עוצמה, כי בתוכם טמונים הפתרונות לרוב האתגרים העומדים ושיעמדו בפניכם. הם יכולים לקדם אתכם בקשרים עם אנשים, להוות תחליף לכסף, לקצר תהליכים ארוכים, להקל על מצבים. בשילוב נכון עם מימדים נוספים הם הופכים אפילו לעוצמתיים עוד יותר.
הזדמנויות: העולם בו אנו חיים היום עמוס בהזדמנויות, חלקן עסקיות, חלקן חברתיות, חלקן אישיות. תהליך הזיהוי שלהן, הבנת המשמעות שלהן והרצון לממש אותן מרחיבים את פוטנציאל האפשרויות בעשרות מונים.
איך מזהים הזדמנויות? הן נמצאות כל הזמן כאשר אתם במקום הנכון. הן יכולות להתחבא בכתבה בעיתון, לצוץ בשיחה עם חבר, להתגלות באירועים מקומיים וגלובליים ואף להופיע בסטטוס שנכתב בפייסבוק.
אחת מהמלצותיי, אותן אני נוהג להגיש לאנשים על מנת לשפר את יכולת הזיהוי והמימוש של ההזדמנויות: שינוי נקודת המבט על ההזדמנויות. לרוב, אנחנו נוטים לבחון הזדמנות דרך נקודת מבט של "מה אני יכול להוציא מההזדמנות הזו", כלומר כיצד אני יכול לנצל את ההזדמנות כך שיהיה קל לייצר ממנה רווח (כלכלי או אישי). זו נקודת מבט מאוד מצומצמת, מניסיוני, כי לא הרבה הזדמנויות יתאימו בצורה מושלמת למשימה מולה ניצב כרגע האדם (כגון: הזדמנות נדל"נית במהלך חיפוש אחר רכישת בית, הזדמנות לאיתור אדם שמחפש בדיוק את מה שאתה רוצה לקנות).
אך אם נשנה את נקודת המבט ונתחיל לשאול את השאלה: "מה ההזדמנות הזו יכולה להוציא ממני?", יש סיכוי גדול להיחשף לעולם חדש של הזדמנויות, כאלו שמחוללות בנו שינוי ושמחייבות אותנו לגדול ולצמוח. אלו הן ההזדמנויות המעניינות באמת, אלו שיוצרות עבורנו מרחב של התפתחות וגדילה, שמאתגרות אותנו לזרוק את הכובע רחוק, ללכת להביא אותו וגם לחבוש אותו בהצלחה. איך אני יכול לגדול ולצמוח מהזדמנות שיש עבורי להפוך את העסק שלי לבינלאומי? אלו כישורים ומיומנויות אני צריך לפתח כדי להכיר אנשים חדשים בכנס שהזמינו אותי אליו? האם האפשרות לקבל במה במפגש מסוים תחייב אותי להתגבר על פחד הבמה שלי? ההתפתחות האישית תדע הכי טוב לממש את ההזדמנויות, וכך שילוב נכון של ההזדמנויות עם קלפי הפעולה האישיים ייצר מכפלות כוח ועוצמה חדשים.
שיתופי פעולה: זו היכולת להתחבר עם אחרים לקידום פרויקטים ורעיונות. העולם החדש פורש בפנינו יכולת טכנית מדהימה המאפשרת ליצור קשר עם מיליוני אנשים ברחבי העולם: החל מרשתות חברתיות, דרך שיחות בסלולר וכלה בטיסות מוזלות. הגלובליות הזו, שעד לפני 20 שנה הייתה בגדר פנטזיה, תומכת ביצירת קשרים מדויקים ואיכותיים עם האנשים הנכונים. חיבור לאנשים נכונים ולשיתופי פעולה מקדמים הם ה'דלק' ל'נסיעה' שלנו לעבר מחוזות חדשים של העשייה, היצירה והביטוי. זו תודעה של שיתופי פעולה, המושתתת על מודלים של Win בחזקת Win.
שילוב נכון של שלושת המימדים: יכולות שיתופי הפעולה, חוכמת השימוש בקלפי הפעולה ואמנות זיהוי ההזדמנויות, יאפשר לכם להתחיל לשחק במגרש הרב מימדי של חייכם. זהו שינוי מהותי שפועל ברמה היומיומית. לא רק לצורך מסוים או בנקודת זמן מסוימת.
סעו לשלום, עם חשיבה חדשה בראשכם
תתחילו שלב שלב לחבר את הנקודות ולהעז להתנסות. פתאום אתם עשויים להבחין בעובדה שחוסר סימון המסלולים, הדמויות הססגוניות והבלתי צפויות שצצות על הכביש ורעשי הרקע וההמולה שמסביב – כל אלה מתחברים למציאות צבעונית אחרת, שונה וחדשה. זוהי, למעשה, המציאות של החשיבה הרב מימדית. כשהרב מימדיות תהיה מנת חלקכם, יש סיכוי גדול מאוד שתתחילו להפיק ממנה תוצאות חדשות עבורכם ואף ליהנות…
ואין מתנה יפה יותר לשנה החדשה ולאלה שיבואו אחריה מחשיבה רב מימדית.
אני רוצה לספר לכם למה אהבתי את הכתבה הזאת?
הכתבה הזאת לא מדברת על תאוריות אקדמאיות, כל התובנות מקורן במסע האישי שכותב הדברים עשה במהלך 4 השנים האחרונות.
בכתבה הזאת הוא משתף אותנו בגילוי לב ובשקיפות במפת הדרכים להצלחה יוצאת הדופן שלו.
He is Walk Tha Talk