שר האוצר, יובל שטייניץ, יצא בהצהרה שמצב הכלכלה בישראל טוב מאוד בהשוואה למדינות אחרות. אלא שהשטח מראה תמונה שונה לגמרי. לפניכם הסיבות למשבר הצפוי וכיצד עליכם להיערך לקראתו. שורה תחתונה: השקיעו בעצמכם בלי פחד
צפיתי בשר האוצר, יובל שטייניץ, בתוכנית "מצב האומה" מספר לנו שהמצב של הכלכלה במדינת ישראל טוב מאוד ביחס למדינות אחרות בעולם.
צפיתי ולא הבנתי – מה שמר שטייניץ אומר אינו מסתדר עם המצב בשטח. אם נשווה את מדד ת"א 100 למדדים של כלכלות אחרות בעולם ניתן לראות בבירור שבשנה האחרונה שוק ההון המקומי הראה חולשה רבה אל מול העולם בשונה למגמה שהייתה במשבר הכלכלי שפרץ ב-2008. הסיבות לחולשת כלכלת ישראל יתגלו רק בעתיד כי כמו תמיד מספרים לנו את הבעיות רק כשכבר נעשה מאוחר מדי, אך בכל זאת אנסה להסביר.
להלן 10 סיבות אפשריות למשבר כלכלי עמוק בישראל:
1. המצב הביטחוני שישראל נמצאת בו רק הולך ומסלים. פתרונות כמו "כיפת ברזל" עולים הרבה כסף ותקציב הביטחון יצטרך לגדול בהתאם.
2. רמת האהדת לישראל בעולם נמצאת בירידה מתמדת.
3. למדינת ישראל יש חוב של כ-600 מיליארד שקלים, כאשר רק הריבית השנתית עומדת על כ-37 מיליארד.
4. בעלי הון רבים מוכרים נכסים וחברות בארץ ומעבירים כסף לחו"ל.
5. משקיעים זרים מוציאים את השקעתם מישראל.
6. נתוני האבטלה אמנם טובים יחסית אך בל נשכח שנתונים אלו לוקחים בחשבון רק את ”האוכלוסיה העובדת" בישראל (ללא חרדים וערבים), שרק הולכת ומצטמצמת לאורך השנים.
7. לראשונה זה הרבה שנים מזהיר מבקר המדינה מאפשרות סבירה של רעידת אדמה גדולה שתוצאותיה עלולות להביא למחיר כבד לנפש וגם לכלכלה.
8. גידול האוכלוסין בישראל צפוי לגדול מ-7 מיליון נפש בשנת 2005 ל-9.2 מיליון נפש בשנת 2025, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה – קצב גידול של 15% בעשור, שזה פי שניים מקצב הגידול העולמי שצפוי לגדול מ-7 מיליארד נפש כיום ל-9 מיליארד נפש ב-2050 (גידול של 7.5% בעשור), על פי נתוני האו"ם.
9. האוכלוסיה הולכת ומזדקנת גם בישראל. נתונים דומים הכניסו את יפן למשבר כלכלי עמוק לפני 22 שנה, שעד היום היא לא התאוששה ממנו.
10. בשנים האחרונות מתפתחת כאן בועת נדל"ן עליה מזהיר הנגיד. כל בועה סופה להתפוצץ וכשזה יקרה הדבר עלול לסכן את יציבות המערכת הבנקאית, בדומה למה שקרה בארה"ב.
מה לעשות ולא לעשות
אם דברי שר האוצר לא משכנעים אתכם (כמו אותי) כדאי שתתחילו לפעול:
1. קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים שניתן לעבור בהן מסלולים – לבדוק מסלולים שמורכבים מאגרות חוב של מדינת ישראל או מסלול חו"ל של אגרות חוב ממשלתיות.
2. תוכניות פנסיוניות ישנות עם תשואה מובטחת – לא לגעת! ניתן לברר עם סוכן הביטוח שלכם.
3. הכספים הנזילים שנמצאים בבנקים או בבתי ההשקעות ששוכבים בפיקדונות או מושקעים בקרנות וניירות ערך אחרים – ישנן דרכים להתכונן למשבר כלכלי מקניית אג"ח ממשלתי דרך זהב ודולרים. קיימים עוד כל מיני פתרונות השקעה יצירתיים, ובכלל כדאי שתתייעצו עם יועץ השקעות/משווק או מנהל תיקים בנושא.
4. לגבי נדל"ן – יש לקחת בחשבון מצב עולם בו מחירי הנדל"ן יורדים אף בעשרות אחוזים. המשכנתה תעלה באופן משמעותי ולא יהיה פשוט למכור את הנכס במידה ותרצו. ניתן לבדוק את אופן עמידתכם בתרחישים כאלה אצל יועץ המשכנתאות שלכם.
העיקר לא לפחד כלל
כלכלה יציבה בנויה על הרבה עצמאים קטנים ולא מקומץ של קונצרנים גדולים שמושפעים מהתנודתיות של שוק ההון ומשפיעים על כולנו. בעיתות משבר, חברות גדולות נוהגות לפטר עובדים בכדי להתייעל ולשרוד. התקופה החדשה שאנו נכנסים אליה מאדירה את האינדיווידואליות ואת היצירתיות של כל אחד ואחת מאיתנו. זה הזמן לתפוס יוזמה, לשים את החששות בצד ולצאת לדרך חדשה, לבחור מתוך מעוף ולא מתוך פחד ולברר עם עצמכם מה אתם באמת רוצים לעשות. הכי חשוב שתשקיעו בעצמכם – כל נכס ריאלי או פיננסי יכול לרדת ואף להיעלם, התפתחות אישית שתבחרו לעשות תישאר אתכם לעד. תפתחו את העסק שתמיד חלמתם עליו, תלכו ללמוד את מה שתמיד רציתם והכי חשוב – אל תפחדו!
*האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ\שיווק השקעות ואינו משמש כתחליף לשירות זה שמתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. האמור אינו תחליף לשיקול דעתו של הקורא וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.
שמע.. אל החלק האחרון התייחסתי בשנים האחרונות. אל החלק הראשון – איך להשקיע נכון את הכסף הקיים (פנסיה וקרנות השתלמות) ומה לעשות עם הנדל"ן כדי להיערך לעתיד.. אין לי מושג.
אם יש לך משכנתא שקצת גדולה עליך, כדאי מאוד להבין ששוק הנדל"ן יכול לשנות כיוון ומהר מאוד, לכן יש לבחון את האפשרות למכור ולעבור לשכירות.