העץ היה במשך מאות שנים מקור העושר בקרב משפחות אצולה. היום הוא מהווה אלטרנטיבה חדשה וירוקה לאפיקי ההשקעה המיושנים, המייצרת אחוזי תשואה יפים לאורך שנים. הכלכלן ארנון בוך מראיין את עו"ד מיקי שמואלביץ', איש השקעות חובק עולם, אשר מספר על המגמה החדשה, הרווח הצפוי למשקיעים והתוכנית הנבנית עבור הישראלים. הכסף, אולי לא תאמינו, אבל כן צומח על העצים
אחת ההשקעות אשר שנים רבות לא אכזבה היא ההשקעה בעצים. העץ היה מקור עושר במשך מאות שנים בקרב משפחות אצולה באנגליה, מיליונרים ומשקיעים מוסדיים. כך לדוגמה, אוניברסיטת הרווארד מחזיקה עצים בשווי של יותר מ- 2.5 מיליארד דולר בפורטפוליו שלה, וזה עשרים שנה שהיא רוכשת מטעי עצים בכל מיני מקומות בעולם. כך גם עושים אוניברסיטת ייל, ארגון המורים של "אונטאריו" ורבים אחרים.
כמי שמציג פיתרונות השקעה אלטרנטיביים המשקפים את המגמות החדשות שצומחות בעולם, בחרתי הפעם להציג את עו"ד מיקי שמואלביץ', תושב רעננה, שעוסק זה 12 שנה בהשקעות אלטרנטיביות בארץ ובעולם, בהן השקעות בעצים.
שמואלביץ' מספר מדוע בחר בהשקעה בעצים. "חיפשתי אפיק השקעה שאין בו תנודתיות כפי שיש בשוק ההון. השקעה בעצים היא גרף של קו רציף ללא תנודתיות שמניבה בין 8% – 12%. ניתן לדעת מה קצב הגדילה של העצים והסיכונים נמוכים יחסית. מצד אחד, עץ הוא מוצר מבוקש מכיוון שהוא מאוד חיוני לחיינו, החל מנייר ועד לרהיטים, מצד שני, המשאב הזה הוא מוגבל ואנחנו מצויים במחסור עקב כריתה פראית של עצים במשך שנים רבות. לכן, מחירו נמצא בעלייה ומחקרים צופים שמגמה זאת תימשך. חשוב להבין שלעץ יש סגולה מיוחדת – זהו הנכס היחיד שצומח כל הזמן. רוב התשואות הן מהתהליך הביולוגי של הצמיחה, שגורם לכך שכל שנה מתווסף עוד נפח של מטרים מעוקבים לעצים וככל שהעץ מבוגר יותר המטר המעוקב שלו שווה יותר כי סיווג איכותו משתפר".
מה לגבי הסיכונים באסונות טבע כמו: סופות ושריפות?
"כאשר אנו חושבים על עצים אנחנו חושבים על השריפה בכרמל, אבל במטעים מנוהלים, היסטוריית כל הנזקים שהיו, מכל סוג שהוא, הסתכמו ב 0.1%. במטע מנוהל יש שבילי שריפה ומגדלי תצפית, חוץ מזה, רוב המקומות שמגדלים בהם עצים נמצאים באזורים טרופים כמו: ברזיל, פנמה, קוסטריקה, ארגנטינה, זאת משום שקצב הגידול שם מהיר בהרבה בזכות האקלים, הלחות והאדמה הפורייה. מן הסתם לא מדובר באזורים יבשים שמועדים לשריפות. בנוסף, ישנם עצים שטמפרטורת ההצתה שלהם היא מאוד גבוהה, כך למשל, עצי הפאולוניה – טמפרטורת ההצתה שלהם היא מעל ל-400 מעלות, לכן רמת הסיכון יחסית נמוכה".
לגבי הביטחונות, אומר שמואלביץ': "הביטחונות הם בהתאם לתוכנית ההשקעה והעץ הספציפי שנבחר. יש לזכור שבסוג הזה של ההשקעה יש איזון אינטרסים בין החברה שמנהלת את המטעים לבין המשקיע. החברה תקבל בדרך כלל אחוז מסוים מהעצים הנכרתים בתום הגידול, לכן זה אינטרס מובהק שלה ושל המשקיע שכמות העצים ואיכותם יהיו מיטביים.
"לדוגמה, באחת התוכניות, ההשקעה מגובה בנכסים – הקרקע, העצים שמשביחים עצמם משנה לשנה והציוד נמצאים בנאמנות אצל אחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל לשם הגנת המשקיעים. בנוסף, בעסקאות גדולות מעל ל-500 אלף דולר הנכס נרשם ישירות על שם המשקיע והוא נכנס להסכם עם אותה חברה שתנהל עבורו את המטעים מכל ההיבטים של הגידול עד הכריתה והמכירה. התעסקות המשקיע היא מינימלית".
האם מחיר העץ יכול לרדת?
"חשוב להבהיר שהעצים באפיק השקעה זה אינם סחורה כמו זהב, אשר קונים ומחכים לעליית המחיר. כאן, רוב התשואה הוא עקב תהליך הגדילה. כשהעץ הוא קטן הוא אינו שווה הרבה וכשהוא גדול – הוא שווה הרבה מאוד. לכן, גם אם לא יהיה שינוי במחיר העץ עדיין תהיינה תשואות חיוביות. מחיר העץ, עקב המחסור העולמי, טיפס בעקביות ומחקרים מצביעים על כך שסביר שמגמה זאת תימשך, אבל גם אם יהיה משבר עולמי והביקוש לעץ יירד – אין בכך נזק. העץ גדל במטעים שהם ה'מחסנים' של הטבע, וניתן לחכות עד שמחירו יחזור ויעלה שוב. בזמן זה הוא ממשיך לצמוח ולהוסיף נפח ושווי".
לדבריו, השקעה בעצים מתאימה למי שמחזיק בחשיבה ארוכת טווח. "בפרספקטיבה היסטורית כל הנושא של מעבר לנכסים אלטרנטיביים נמצא בתחילת דרכו, אבל תהליך זה תופס תאוצה וזו המגמה הבולטת ביותר בשנים האחרונות. חשוב להבין שהשקעה בעצים אינה עבור כל אחד. זו השקעה שאינה נזילה כמו מניות, לכן היא מיועדת למי שמסוגל לחשיבה ארוכת טווח ואין לו את הצורך הדוחק בכסף נזיל".
"העץ נותן פירותיו כבר בשנה הראשונה"
מדוע המערכת הבנקאית אינה משווקת לציבור את מוצרי ההשקעה האלה?
"המערכת הבנקאית וגם משקיעים מוסדיים הם גורמים בעלי גישה שמרנית. לכך, יש להוסיף חוסר מודעות והיכרות עם התחום וגם קשיים אובייקטיבים של היעדר סחירות של הנכס וקביעת שוויו על בסיס יומי כמו בנכסים הרגילים. השינוי בעולם כבר קורה, יש תנועה משמעותית של 'הכסף החכם' לנכסים אלטרנטיביים, והשקעה בעצים היא חלק מהם. אם בשנת 2005 ההשקעה הממוצעת של המוסדיים בארה"ב הייתה 5% בנכסים אלטרנטיביים, כיום היא כבר עומדת על 20%. מדובר בגידול של 300%. אני סבור שבתקופה הנוכחית, בעקבות חוסר היציבות של השווקים הפיננסים, לפחות 20% מתיק ההשקעות צריך להיות מושקע בנכסים כאלה".
מה קורה אם משקיע מעוניין לצאת מההשקעה לפני המועד?
"בעיקרון, המשקיע צריך לראות את ההשקעה הירוקה בעצים כהשקעה סגורה וארוכת טווח. יחד עם זאת, אם יש צורך דחוף החברות מנהלות מעין שוק משני והן יקשרו בין הרוצה למכור לבין הרוכש הפוטנציאלי. הניסיון מורה שישנם משקיעים שמעוניינים ברכישה של עצים בשלבי גידול מתקדמים כי זה מקצר את זמן ההשקעה".
.
האם יש דמי ניהול או עלויות אחרות שיורדות מסכום ההשקעה?
"ההשקעה היא חד פעמית. לא גובים דמי ניהול או כל הוצאה שוטפת אחרת. בחלק מהתוכניות יש אחוז מסוים שנגבה בסוף התהליך מהתמורה המתקבלת מהעצים. בתוכנית אחרת הרווח מגיע לאחר שהמשקיע קיבל את כספו חזרה, מכיוון שאותם עצים נשארים וממשיכים לתת רווחים נוספים. החברה דוגלת בראייה לטווח ארוך, לכן היא מוכנה לוותר על העמלות לטווח הקצר ולקצור את הפירות בטווח הארוך".
שמואלביץ' טוען כי סף הכניסה להשקעה משתנה בהתאם לתוכנית ההשקעה ולסוג העץ. הסף הוא 3,500 אירו בעצי הטיק, 5,000 ליש"ט בעצי האיקליפטוס ו-10,000 דולר בתוכנית המשלבת בין עצי הג'אטרופה והפאולוניה.
מהו הפרופיל של המשקיע הפוטנציאלי?
"מעבר למשקיעים מוסדיים ולעשירים פתחנו את ההשקעה הזו לציבור הרחב. השקעה שכזו יכולה להתאים מאוד לאדם שרוצה להכין עצמו לפנסיה או לאלה אשר רוצים לפתוח תוכנית חיסכון לילד שנולד למימון לימודיו האקדמיים או להשגת יתרון משמעותי בתחילת חייו הבוגרים. אני קורא לזה 'פנסיה ירוקה' או 'תוכנית חיסכון ירוקה' לילדים. אני סבור שהשקעה ירוקה בעץ זוהי ההשקעה הטובה ביותר עבור כל אחד בראייה של עשור קדימה. מאמר מצוין של ה-"FINANCIAL TIMES" השווה את העץ לאדם שמחזיק זהב ומחכה לשנה הבאה, כאשר בשנה הבאה יכול להיות שמחיר הזהב יעלה אבל תמיד תהיה לו את אותה כמות של זהב. לעומת הזהב, העצים תמיד ימשיכו לגדול".
מה התשואה שניתן לקבל?
"התשואה משתנה בהתאם לתוכנית שנבחרה. לדוגמה, ישנו אפיק השקעה לטווח של 10 שנים בהשקעה בפנמה שיותר מיועדת לציבור הישראלי, כאשר במשך 10 שנים המשקיע מקבל תשואה ברורה ומוגדרת מראש לאורך כל תקופת ההשקעה: בשנה ראשונה – 5% , שנה שנייה – 8% , שנה שלישית – 10%, שנה רביעית – 12%, שנה חמישית – 12% ומשנה שישית עד עשירית – 15% בכל שנה. בסוף התקופה הוא מקבל את הקרן (סכום ההשקעה ההתחלתי) בחזרה. ייתכן שנצליח להשיג את התשואות הללו על פני תקופה קצרה יותר".
איך מגיעים לתשואות כאלה?
"לצורך העניין ההשקעה בפנמה מורכבת משני סוגי עצים, עץ הג'אטרופה ועץ הפאולוניה. עץ הג'אטרופה זהו העץ ממנו מפיקים את הדלק הירוק. עץ זה נותן את פירותיו כבר בשנה הראשונה, לכן ניתן כבר בשנים הראשונות לבסס את התשואה. בנוסף, לאחר סחיטת הדלק הירוק נותר חומר דשן אורגני מעולה שגם אותו מוכרים.
"בעץ הפאולוניה משתמשים לבנייה סטנדרטית, עץ קשה אבל קל, הוא נקרא 'האלומיניום של העצים'. עץ הפאולוניה מוכן לבשלות מסחרית כבר בשנה השישית ומשנה זאת כורתים 20% בכל שנה, וזה מאפשר את הגדלת התשואה ל-15% החל מהשנה השישית. החלקים שאינם בגודל סטנדרטי (ענפים וכו') נקצצים דק ונמכרים כחומר למטרות הפקת אנרגיה".
ואם יש כאלה המעוניינים בהשקעה לתקופה קצרה יותר?
"עצי האקליפטוס מתאימים לאלה המחפשים טווח השקעה בינוני. התשואה משולמת בשנה השניה (15%), זו תשואה מובטחת. בשנה החמישית הצפי הוא 20% ובשנה השמינית – 60% נוספים פלוס החזר סכום ההשקעה (הקרן הראשונית)".
יש אפשרות לקבל את התשואה כל שנה לאורך כל חיי ההשקעה?
"בעולם משקיעים מתוחכמים קונים שנה אחר שנה ובכך יוצרים לעצמם תזרים שוטף של הכנסות. ברגע שהמשקיע יקבל את התשלום בעבור השנה השביעית מההשקעה הראשונה, שנה לאחר מכן הוא יקבל את התשלום של השנה השביעית מההשקעה השנייה וכך הלאה. אנחנו בתהליכים לבניית תוכנית עבור המשקיעים הישראלים עם סף כניסה של 80 אלף שקלים, מוצר שייתן את האפשרות לקבל תשואה גבוהה, כל שנה, לאורך כל חיי ההשקעה".
הרבה מעבר לתשואה
ההשקעות הירוקות בעצים הן חלק בלתי נפרד מהמגמות החדשות בכלכלה הגלובאלית. לכל אורך ההיסטוריה אלה שידעו לחשוב מחוץ לקופסה ולקחת אחריות על מעשם הרוויחו, ואלה שהיו פאסיביים והלכו אחר ה'עדר לבסוף הפסידו.
מעבר לכך, לכל השקעה בתחום הזה יש ערך שלא רק נמדד באחוזי תשואה. זו השקעה שגם עוזרת לנו לשמור על הבית שלנו, להלחם בהתחממות הגלובלית, לשפר את המאזן האקולוגי בעולם וכן לאפשר מחיה מכובדת והיחלצות ממעגל העוני לאוכלוסיות הכפריות בסביבות המטעים.
ארנון, נשמע מאוד מעניין!
אין ספק שהשקעה נבונה במשאב מתכלה היא נכונה ביותר.
אשמח לפרטים נוספים.
מיכאל, אני מציע שתשלח לי מייל ואשלח לך את הפרטים הנוספים.
arnon@tena-fin.co.il