איך מביטים בעצמנו בראי בצורה שונה?
לפניכם 10 הצעות מבט שונות ומגוונות שאני (
שרית זהבי סוזי) מציגה לכם כאן כתפיסת עולמי המקצועית וכמאמנת אישית ויועצת זוגי
השימוש בהן לא חייב להתבצע על פי הסדר בו הן מופיעות.
אלו נקודות מבט חדשות/שונות המוצעות למתבונן. המתבונן יפעיל אותן על פי בחירתו, דרכו וסגנונו האישי.
ההצעות מוצגות בלשון זכר (בשל ההתייחסות למונח: אדם) אך הן מתייחסות לגברים ונשים כאחד.
1. הגדרות חדשות– הבט בראי והתחל לסרוק את המראה המופיע לנגד עיניך, רק שהפעם עשה זאת ללא התייחסות לנכסים גופניים (חזה שופע, כרס מעיקה, קמטים בולטים…) ולנכסים החומריים (כמה כסף יש לי, איזה רכב מחנה לי בחנייה, מה המעמד שלי…). התחל להגדיר את עצמך בהגדרות מופשטות ובלתי תלויות: מי אני, למה באתי לעולם, עם מה באתי לעולם, מה עשיתי עד עכשיו בעולם הזה, לאן פניי מועדות מעכשיו והלאה, מה מושך אותי, מה מניע אותי. נסה לרוקן את התבנית דרכה אתה רואה את עצמך מאלמנטים צורניים וגשמיים. תישאר רק ברמה המהותית. תאפשר לעצמך להתפרע, להתנסח בצורה גרנדיוזית, להפליג במחשבות אפילו אם הן בהתחלה נראות תלושות או רחוקות שנות אור מהמציאות. ממילא אף אחד לא שומע וזה רק, בשלב הזה, בינך לבין עצמך. אז מה אכפת לך?
2.
תכניס לשם אהבה– אז זהו שלאו דווקא מדובר באהבה רגשית אלא הבנתית. אין צורך בהכרח שתחבק את עצמך ותאמר עד כמה אתה אוהב את מי שאתה אלא תבין את עצמך. לאהוב ברמת ההבנה זה להכיר ולדעת מהן היכולות שלך בעולם הזה והיכן מצויות המגבלות. אין דבר כזה שאין מגבלות. לכל דבר יש את הגבולות שלו. גם לנו, כבני אדם. זה מה שעושה כל אחד מאתנו מקצוען בחייו, כי מקצוען אמיתי של החיים יודע להפעיל את מקסימום הכלים, היכולות והפוטנציאל שלו בתוך המגרש המוגדר שלו. זה לחיות מתוך ה'כל אפשרי' בתוך מה שאפשרי.
תתחיל למנות לעצמך (אפשר בקול רם ואפשר שלא) את מכלול היכולות שלך, הכישורים שלך, הפוטנציאלים שלך, ארגז הכלים שלך-שבאמת באים לידי ביטוי. שים לב אם יש מבין כל אלה שאתה מודע אליהם אך הם לא ממומשים. בעודך מביט בראי וממפה את מפת כישוריך ויכולותיך אולי אף תגלה בדרך "יהלומים" שטרם התגלו ולוטשו על ידך…תקפיד להיות אותנטי מול עצמך, כלומר אל תנכס לעצמך יכולות שלא נמצאות או לא אמורות להיות בסל האישי שלך. זה חשוב, כי חשוב שתאהב באמת את עצמך ולא את השכן או החבר או איזשהוא אידיאל אנושי שאימצת במוחך…
3. גומיות ומקלות– אתה עדיין מול הראי? יופי, כדאי שתמשיך…עכשיו הבט על עצמך ובדוק איפה אתה רואה אלסטיות וגמישות ואיפה אתה מזהה תקיעות ותבניתיות. תנסה לא לחפש את האלמנטים האלסטיים או אלה התקועים במפרקי הגוף והמימיקה אלא בהוויה שלך. חפש באלו תחומים, מצבים ונקודות בחייך אתה מזהה תקיעות, היעדר גמישות וקבעון. באלו מקומות בחייך המקלות תקועים בין הגלגלים- אין תנועה, אין התפתחות, אין המשכיות, אין זרימה.
איך תזהה? משהו שם לא עובד, לא נע, יש בזבוז אנרגיה (דרך לא נכונה), אין בכלל אנרגיה (כיוון לא נכון), אולי אף חסרה שם משמעות…
כל מקום כזה, שזיהית אותו, שעומד ללא תזוזה או ללא מטרה, הוא מקום שדורש הגמשה ואלסטיות של צורת החשיבה, ההבנה והיישום. נדרש שם שינוי. אם תרצה לאתגר את עצמך תבדוק אם המקום הזה הוא נקודתי בלבד או שמא הוא נוצר בגלל משהו מהותי שקשור בסעיף 1. תתחיל לשאול את עצמך שאלות. התשובות כבר יגיעו בדרכן ובזמנן. אל תחשוש לשאול. לא תשאל-לא תדע. תרצה לדעת.
4. במרחק נגיעה– המרחק הפיזי בינך לבין הראי קטן מאוד. מרחק נגיעה. עכשיו תבדוק את המרחק הלא פיזי בין המקום שבו אתה נמצא היום בחייך למקום שבו היית רוצה להיות. נסה לדמיין את המקום הזה ברמה הכי גבוהה, וזה אומר שבמקום הזה תשוקותיך מקבלות מענה, ייעודך ממומש, שאיפותיך מוגשמות ואתה חש מתפתח, מלא ומתודלק. אל תתפתה להסתכל על המקום הנשגב הזה ועל עצמך שם מתוך הסתכלות מצומצמת ומוכרת. דמיין כאילו אתה מרכיב משקפיים וירטואליים שמציגים את הדברים בכמה שיותר מימדים ועומקים. נסה באמת לראות את עצמך בצורה אחרת. זה התרגיל: תנסה לראות לא כמו שאתה רגיל.
כל הסתכלות שונה וחדשה תהיה נקודת התחלה טובה. כנס בעצמך…
5. חדש מול ישן– מה חדש אתה רואה כשאתה מביט בראי? מתי לאחרונה התחדשת- התחדשות אמיתית, כזו שאין לה צורה פיזית אלא משהו מהותי-פנימי? זה יכול להיות תחושה חדשה, מחשבה חדשה, הבנה חדשה, הארה כלשהיא או משהו חדש בלתי מוסבר אבל ברור לך שהוא קיים שם. תסתכל ותבדוק האם האדם שאתה רואה מולך בראי נוהג לבקר במחוזות חדשים, להציב לעצמו אתגרים חדשים ולחשב מסלולים מחדש מעת לעת או שמא זהו אדם שנוהג ללכת על גזרת המוכר, הבטוח והצפוי?
אולי מטאפורה של ארון (אתה הפיזי) ובגדים (התכולה הפנימית שלך) תעזור לך לבדוק: האם אתה מוציא מהארון חולצות ישנות שאתה לא לובש או זוגות מכנסים שעברו עליהם ימים קשים או שאתה נוהג לשמור אותם מחשש להיפרד או מתוך מחשבה שיום אחד ייעשה בהם שימוש? האם אתה נוהג לעשות סדר בארון בסגנון 'ישן-אאוט, חדש-אין'?
6. פלוס ומינוס– אין פלוסים בלי מינוסים. לכל דבר, עניין ומהות יש את הקוטב החיובי והקוטב השלילי. אי אפשר לתאר את הכל כחיובי כשם שאי אפשר לתאר את הכל כשלילי. זו תהיה אשליה אחת גדולה לחיות רק בקוטב אחד. החיובי תמיד צריך להיות הדומיננטי והמוביל כשהשלילי קיים שם בווליום בהרבה הרבה יותר נמוך. עכשיו הבט על עצמך והתחל לסרוק את הפלוסים והמינוסים. התחל בפלוסים: מה הם הדברים החיוביים הקיימים, המתרחשים, המתהווים והמתארחים בחייך. הפלוס הוא כל מה שמרגיש לך נכון, שזורם לך, שמקדם אותך, שמפתח אותך, שמעשיר אותך, שמחכים אותך, שממלא אותך.
עכשיו תעבור למינוסים. אלו כל הדברים שמטרפדים אותך, שמחלישים אותך ושמעכבים אותך. אלו גם הדברים שאתה פחות אוהב, שפחות זורמים לך, שפחות מהנים אותך. שיש בהם פחות מאשר יותר.
הדבר העיקרי בסעיף זה הוא לבדוק האם כמות החיובי עולה על כמות השלילי בחיים שלך. אם כן, הבסיס טוב ומכאן ניתן רק לשדרג, לדייק ולמנף. אם לא וכמות השלילי עולה על החיובי- משהו בבסיס אינו תקין וכדאי שנורה אדומה בראי, תדלק. יכול להיות שהראייה שלך את הדברים אינה מדויקת והיא זו שעושה אותה שלילית ויכול להיות שיש דברים בחייך שדורשים כוונון ודיוק מחדש.
אל תחשוש להסתכל לאמת (ובעצמך) בעיניים! מבט ער, מפוכח ואמיתי על עצמך יעזור לך לזהות את התנועה והמגמה של מהלכי חייך.
7. לא ראיתי/לא שמעתי– לעיתים, כשאנחנו ניצבים מול הראי ורואים את מה שאנחנו רואים, יש לנו מיד את הרצון לשנות את ה'נויאנסים' בנו שלא ממש מוצאים חן בעינינו. כדי לגרום להם 'להיעלם' או 'להסתתר' לכאורה מעינינו אנחנו נשנה את צורת העמידה, את הבעת הפנים, את תנועת הגוף ועוד כל מיני דרכים שיעיפו לעזאזל את המטרדים האלה ויתנו לנו להרגיש טוב עם עצמנו. אלו מעין מניפולציות פיזיות שיהפכו את האמת למרירה פחות…
אנחנו לא באמת מעלימים אותם. אנחנו פשוט לא רוצים לראות אותם.
קח את אותו סוג של דפוס ותבדוק האם הדפוס הזה מתקיים בחייך כמוטיב שחוזר על עצמו או בנקודה מסוימת/תחום מסוים. האם אתה מדחיק אלמנטים לא רצויים? שם אותם בצד או מטמין אותם כאילו לא היו? האם אתה מניח על השולחן את האלמנטים האלה ומבקש להתמודד ולעשות שינוי? האם אתה ער בכלל לכך שאתה עושה אחד מהשניים?
זה בגדול לברר עם עצמך אם אתה כזה שעוצם עיניים כשלא נעים וצורם או משתדל לחיות איתן פקוחות לרווחה בכל רגע נתון…
8. נקודת תצפית– תסתכל על איך שאתה מסתכל. בשונה מיתר הסעיפים, ההתמקדות פה היא על האופן הכולל בו אתה רואה את עצמך, את חייך ואת כל מה שסובב אותך. כשאתה מביט בראי, אוטומטית חוש הראייה החיצוני תופס פיקוד. חוש הראייה כמו יתר החושים החיצוניים שלנו (השמיעה, המישוש, הריח והטעם) איתם אנחנו רגילים לעבוד בעולם הזה פועלים עלינו באופן מאוד דומיננטי וחזק, ניתן לומר אף אוטומטי. הפירושים שאנחנו מעניקים למה שנגלה לעינינו פעמים רבות מושתתים על אלמנטים פיזיים וחיצוניים בלבד. המכשול החמקמק הטמון בכך הוא שהחושים החיצוניים הם טריקיים. הם יודעים לספר רק את מה שהם יודעים לספר, וזה בדר"כ חלקיק קטן מהסיפור שעליו אנחנו אח"כ מבססים סיפור אחד שלם. לעיתים זה יכול להיות סיפור אשלייתי אחד גדול, שגם עלול להתפוצץ לנו בפרצוף.
עכשיו תסתכל בראי ותבדוק איזה סיפור אתה מספר לעצמך על עצמך? האם הוא מושתת רק על העולם החושי החיצוני שלך, על נתונים פיזיים והרגלי חשיבה? האם הוא משתף גם את העולם המטאפיזי שלך, את החושים הפנימיים והגמישות המחשבתית והיצירתית?
אל תכנס לפרטים, נתונים ורזולוציות למיניהן. תישאר כצופה מלמעלה הסורק את צורת הראייה של עצמו.
9. השלם את החסר– השלם שאתה רואה בראי הוא אתה אבל עכשיו זה הזמן לבדוק האם לשלם הזה חסר משהו. חשוב לציין שתחטא לעצמך אם תשתמש במילה 'מושלם' או תתבסס עליה כאג'נדה שכן אין דבר כזה 'מושלם'. השאיפה שלנו כבני אדם היא לעשות את הדברים שבאנו לעשות באופן מלא ושלם ולא 'מושלם'. המילה 'מושלם' מרמזת על סוף שכן לדבר מושלם אין לאן לחתור, אין לאן להתפתח, אין עוד לאן לנוע.
אז כהיותך אדם החותר לשלמות, תסתכל בראי ותנסה דרכו לבדוק: אם יש חוליה חסרה איפשהוא בחייך? תנסה להזכר ברגעים/מצבים/תקופות בהם חשת שלמות- זו תחושה פנימית של מלאות ואושר, בה אתה מקבל את מלוא האנרגיה על פעולה/תהליך/חוויה. זה יעזור לך לאתר מקומות חסרים או מקום חסר מסוים שכל הזמן מלווה אותך…
הערה חשובה: אל תנסה למצוא את החסרים האלה אצל אלה שאתה נמצא איתם במערכות יחסים שונות. קח אחריות על השלם שאתה ותבדוק מה לך חסר ולא מי גורם לך לחסר או אחראי להחסיר ממך.
זכור שאתה השלם הממלא את עצמו.
10. השינוי זה אתה– זה כאילו כבר הפך לקלישאה אך נדמה שעדיין לא תמיד טבועה בנו ההבנה שאין דבר כזה באמת לעשות שינוי מבחוץ. אנחנו זה השינוי, והוא נמצא בפנים.
אי אפשר לשנות את הראי אלא רק את המתבונן בו.
חשוב שתדע שאנשים רבים מבקשים, מאחלים ושואפים לשינוי בחייהם. קל, הרי, לרצות שינוי: שינוי של המצב, שינוי של משהו, שינוי בתוצאה…העניין הוא שלעיתים קרובות קשה לחולל אותו, כי שינוי הוא תוצר של השתנות. השינוי ישתנה אם אתה תשנה משהו בעצמך, בתוכך, בתפיסתך, בהבנתך.
האדם שאתה רואה לנגד עיניך בראי אמנם ניצב מחוצה לך אך הוא מראה לך את כל מה שאתה מכיל בתוכך.
קח את הראי ואל תסתכל עליו. תסתכל על עצמך.
הוא רק אמצעי. אתה הוא הסיבה האמיתית.
אלו הם חלק מהדברים שאנחנו עוברים בתהליך של אימון אישי וניתוח אישיות. עוד פרטים על אימון אישי כאן >>