מה זה המטבע הדיגיטלי, ה-BITCOIN, שזוכה לתשומת ליבם של עשרות מיליוני איש ברחבי העולם? אמתי פרנקלין מציג את החסרונות והיתרונות של המטבע, שמעלה הילוך במאבק האבולוציוני המרתק על עתיד הכסף והכלכלה. ויש לו גם המלצה אישית למתעניינים. חלק ב' בסדרה
בטור הקודם סקרנו את מצבן של מערכות המטבעות מסוג "פיאט" השולטות כיום בעולם ולמדנו כיצד יצירת כסף הנשענת על יצירת חוב וריבית מובילה למשברי החוב בעולם, לגידול תמידי ביוקר המחייה ולקריסה בלתי נמנעת של ערך המטבע. כעת נפנה את תשומת ליבנו לעבר ה"כוכב" העולה בשמי הכסף, המטבע הדיגיטלי המבוזר והמוצפן, ה-BITCOIN (ביטקוין), שזוכה לרוח גבית חזקה בעקבות חוסר היציבות הפיננסית בעולם והאינפלציה הגואה. האם הביטקוין הוא מטבע העתיד, השקעה או טובה או סתם בועה שעתידה להתפוצץ? את כל אלה ננסה לבחון בטור זה.
על מנת לחסוך סבך של מילים, צפו בסרטון קצרצר המסביר מהו מטבע הביטקוין:
סביר להניח שעדיין לא ממש הבנתם מה גורם לאנשים לקנות בכסף "אמיתי" את מטבעות הביטקוין. ראשית, אולי תתפלאו, אבל ביטקוין עונה על ההגדרות הקלאסיות של כלכלנים לכסף מהו. שנית, זו עוד עשויה להתגלות כאחת ההשקעות הטובות לאלה המוכנים לעשות את קפיצת האמון אל עבר מטבעות העתיד. כעת אפרוש בפניכם את הפרמטרים שמניעים את האנשים להמר על הביטקוין, ומנגד את אלה שמניעים אנשים לחשוב שמדובר בהימור מסוכן ומטבע שעתיד להתרסק.
היתרונות
1. מדובר במטבע דיגיטלי מבוזר, מה שאומר שאין אף גורם בעל יכולת שליטה או מעקב אחר המטבע. העובדה שניתן ליייצר רק כמות סופית של 21 מיליון מטבעות, משמעותה היא שבלתי אפשרי לשחוק את ערך המטבע כתוצאה מ'ניפוח' הכמות שלו. פשוט מאוד: במטבע כזה אינפלציה איננה אפשרית. תכונה זו היא קריטית למי שמחפש לשמור על ערך כספו. כזכור, תכונה 'יקרה' זו הפכה את הזהב באלפי השנים האחרונות לדרך המועדפת והנוחה לשמר עושר.
2. השימוש בביטקוין נעשה ללא תיווך הבנקים. המסחר ואחסון הכסף מתרחשים באמצעות ענן דיגיטלי של משתמשי המטבע. המשמעות היא שאף אחד אחר לא מחזיק בכספכם עבורכם, שזה יתרון גדול שיש ביכולתו להגן על כספכם במקרים של החרמות או קריסה פיננסית של הבנקים. בהתחשב במצב הפיננסי הנוכחי בארץ ובעולם זה לא בלתי צפוי שדברים מהסוג הזה יתרחשו בעתיד. לראייה, מה שאירע לאחרונה בקפריסין כאשר המדינה הלאימה כספים מכל חשבונות הבנקים הפרטיים והמסחריים בשביל לכסות על גירעונותיה, והחרמת הזהב הגדולה שהתרחשה בארה"ב בזמן השפל הגדול.
3. רמת האבטחה שקיימת במטבע הביטקוין היא מהגבוהות בעולם. שיטת ההצפנה שפותחה מאפשרת לבצע פעולות כמו: סליקה, העברה כסף מחשבון לחשבון וצבירת זכות בחשבון – בצורה בטוחה מאוד. שיטת ההצפנה של הביטקוין טובה לאין שיעור מהאבטחה שקיימת כיום בחשבונות הבנקים וכרטיסי האשראי, ונחשבת לאחד הפרוטוקולים המתקדמים בעולם לאבטחה. הפרוטוקול עמד יפה בכל נסיוניות הפריצה והזיוף עד היום, לעומת המערכת הבנקאית שעומדת על תל רעוע של קוד תכנות מיושן ופגיע, שנפרץ מאות פעמים ביום ברחבי העולם. עד כדי כך טובה האבטחה והאנונימיות בביטקוין, שסוחרי נשק וסמים בכל העולם סומכים על המטבע הזה על מנת לבצע עיסקאות מבלי לחשוש שייתפסו ועם ביטחון שההעברה של הכסף היא אמיתית ולא כתוצאה מזיוף מטבע.
כמובן שיתרונות אלה והנהירה של אנשים אחרי סוג חדש של כסף שאינו נמצא בשליטת הבנקים, אינם מוצאים חן בעיניי הבנקאים העלולים למצוא את עצמם בעתיד הלא רחוק מול שוקת שבורה לנוכח הבנת האזרחים והחברות כי הם אינם זקוקים יותר לבנקים ולמערכת המטבעות שהם יצרו. המציאות שעשויה להיווצר היא שהאזרחים יכולים לעבור למערכת מטבעות שתשרת את הצרכים שלהם בצורה נאמנה יותר ולא 'תשדוד' אותם דרך תהליך אינפלציוני סמוי.
פחד זה של הבנקים מפני איבוד המונופול על יצירת הכסף עלול להוביל אותם לנקיטת צעדים דרסטיים וניסיונות לפגוע במטבע. זו הסיבה מדוע רבים מזהירים את הציבור מלהיכנס למערכת הביטקוין מאחר וקיים חשש לניסיונות פגיעה מצד הבנקים. חשש זה מוצדק, אך כנראה שלבנקים אין את היכולת לבצע פעולה כזו, אחרת הם היו מבצעים אותה כבר ממזמן. מאחר ובכל יום שעובר מצטרפים עוד ועוד משתמשים במערכת הביטקוין, כך נעשה קשה יותר לבצע זיוף במערכת. הזירה היחידה שהבנקים יכולים דרכה כיום לפגוע בהמשך התפשטות הביטקוין היא הזירה החוקית, כשם שממשלת ארה"ב הקפיאה חשבונות בבורסת Mt. Gox, שהפיקו רווחים ממסחר בביטקוין. חשוב לציין שבניגוד ל'מתקפה' הזו, ישנם בנקאים באירופה שמוכנים לפעול בניגוד לקו המנחה היוצא מהבנק המרכזי של אמריקה, "הפדרל ריזרב", והם החליטו לאמץ את המטבע ולעשות רווחים, ובכך למעשה הם עוזרים לו להקלט במערכת. הביטקוין כבר הוכר באירופה כבנק רשמי עם מספר בנק, וזה מכבר הוקמה חברה המציעה שירותי כרטיסי אשראי הקשורים ישירות לארנק הביטקוין של מחזיקי הכרטיס.
החסרונות
1.הביטקוין עדיין סובל ממספר חסרונות שמטבעות העתיד ייצטרכו לתת עליהם מענה הולם יותר. החסרון הראשון והחשוב מביניהם היא הכמות המוגבלת של מטבעות הביטקוין שיכולים להיווצר. על אף שזה יתרון לאלה הרוצים לשמור על ערך כספם בדומה לשימושיות של זהב, מערכת כסף בכלכלה צריכה להיות דינמית. מערכת מטבע שחסרות בה יכולות השינוי והתאמת כמות הכסף במחזור, נתונה לכשלון מובטח מכיוון שלא תוכל להתאים לניהול כלכלה של העת המודרנית. זאת מאחר ובמערכת כלכלית בריאה צריך להיות איזון בין היצע הכסף ובין כמות הסחורות והשירותים ואף משתנים אחרים כגון גודל האוכלוסיה. כמות רבה מדי של כסף גורמת לאינפלציה, וכמות מוגבלת מדי של כסף 'תוקעת' 'יתדות' בגלגלי הכלכלה ומקשה על מסחר ופיתוח כלכלי, דבר שמוביל לחוסר רווחה כלכלית גורפת.
2. האנונימיות בשימוש בו. כל הפעולות שנעשות בין חשבונותיהם של משתמשי הביטקוין הן אנונימיות ולא ניתנות למעקב, ועל כן לגופי המיסוי והמדינה אין דרך לדעת מה קורה שם, אדרבה, להצליח לאכוף מיסוי. לכן, בשל ההתנהלות של מדינות כיום, הביטקוין אינו מהווה אפשרות ריאלית לשימוש כמטבע לאומי. גם אם היה זה ריאלי, היה עלינו כחברה לשאול את עצמנו האם אנונימיות מוחלטת זו תורמת לבנייה של חברה בריאה יותר או לא, שהרי העוסקים בכלכלה, בסופו של דבר, עוסקים במאבק על הערכים שיעצבו בהמשך את החברה כולה.
3. ביקורת נוספת שמכוונת לביטקוין היא בזבזנות גדולה של אנרגיה, הנובעת מתהליך הפקתם של מטבעות חדשים בתהליך שקוראים לו "כרייה". בתהליך זה, בו נוצר מטבע דיגיטלי חדש, נדרשים פעולות חישוב מורכבות שגוזלות זמן רב מאוד מהמחשב. התהליך צורך חשמל רב, ואין זה הכרחי לאבטחה של מטבע לעשות שימוש בתהליך כרייה מורכב כל כך. ישנן דרכים אחרות טובות יותר לאבטח מטבעות דיגיטליים, הצורכות פחות זמן ואנרגיית חשמל. צפוי שמטבעות העתיד יישענו על דרכים אלה.
4. החסרון האחרון שמהווה משקל משמעותי בעתידו של מטבע הביטקוין הוא שטכנולוגיית ההצפנה של המטבע לא עברה עדיין את מבחן הזמן. ככל שערך המטבע יעלה, הדבר צפוי לעורר נסיונות עיקשים לפרוץ את מערך ההצפנה כדי לפגוע ביציבות המטבע או עבור רווח אישי. יחד עם זאת, יש לציין כי הדרך היחידה לבצע זאת היא על ידי הצפת המערכת בשרתי ביטקוין, ודבר זה לא יוכל להתרחש מבלי שתתעורר תשומת הלב של המשתמשים "הכבדים" והטכנים, והזמנת תגובת מנע מנגד.
השקעה כדאית
אם נותרתם מבולבלים, זה לחלוטין בסדר. הביטקוין עושה את תפקידו כחלוץ בקו התפר שבין עולם ישן לעולם חדש: הוא גורם לאנשים לעצור, להרהר ולבחון חלופות למערכת הבנקאית והכלכלית של העידן הישן. זהו עיצומו של מאבק אבולוציוני מרתק על עתיד הכסף והכלכלה של כולנו. אז לגבי השאלה האם ביטקוין הוא כסף העתיד? התשובה לכך היא שכנראה שלא, אבל זה בהחלט צעד תודעתי וטכנולוגי גדול לכיוון הנכון.
השאלה הנותרת כרגע: האם הביטקוין זו השקעה טובה?
אני מאמין כי עקב האמון הגדול שהביטקוין זוכה לו בקרב מיליוני אנשים ברחבי העולם, וההישענות ההולכת וגדלה של השוק השחור על מטבע זה לצורך סחר – מובטח המשך דרישה למטבע. בנוסף, כיום עומדות לרשות האנשים רק שתי חלופות נזילות להגנה על כסף מפני אינפלציה – מתכות יקרות ומטבעות דיגיטליות. מאחר ויקר ומסובך להחזיק לבד במתכות יקרות, רוב האנשים מחזיקים בהם בדמות ניירות ערך או שהם נותנים לבנקים לשמור עליהם. צורה זו של בעלות על מתכות יקרות לא תעזור לאנשים בזמן קריסה פיננסית של הבנקים, כי המתכות 'ייבלעו' עם הבנקים. חמור מכך, יש כיום בסיס מוצק להאמין כי כמות הזהב שנסחרת בשוקי הבורסה אינה תואמת לכמות שנמצאת בכספות הבנקים, ועל כן זו עוד בועה המחכה להתפוצץ ולהשאיר את המחזיקים בניירות הערך בשוקת שבורה. לעומת זאת, הביטקוין מנותק מהמערכת הבנקאית וימשיך לעמוד על תילו גם אחרי התרסקות אפשרית של המערכת. ככל שתגדל חוסר היציבות של המערכת הבנקאית וככל שהנתונים האמיתיים לגבי כמויות הזהב יתגלו – כך יותר אנשים יעבירו את כספם למטבע הביטקוין ויידחפו את ערכו כלפי מעלה, כיאה לחוקי היצע וביקוש.
בהנחה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להחזיק בהשקעה לטווח בינוני ולהיות ערניים להתפתחויות בתחום, כנראה שתצליחו לעשות רווח גדול מאוד בהשקעה בביטקוין. עד עכשיו שלושת החסמים העיקריים שעמדו בפני הביטקוין היו: הפרעה מצד המערכת הבנקאית, אמון הציבור וחסם טכנולוגי שמנע מאנשים לסחור בביטקוין עקב חוסר הפשטות ותפעול של המערכת. בהתפתחויות של החודשים האחרונים, נראה שהשפעתם של שלושת החסמים האלה הצטמצמה רבות. זה קרה תודות לקבלת מעמד רשמי של בנק באירופה, חשיפה ציבורית, יצירת אמון רב במטבע ועשרות חברות שפועלות במרץ להיות בין הראשונות שינגישו את השימוש בביטקוין לקהל הרחב, דרך כרטיסי אשראי, חנויות אינטרנטיות שמוכרות בביטקוין ואפליקציות מובייל.
בשל סיבות אלה אני אישית ממליץ על השקעה בביטקוין ובסל מטבעות דיגיטליים אחרים, שסביר להניח שטרם שמעתם עליהם. הסירו דאגה מלבכם באשר לחוסר השלמות של הביטקוין, כי גם כאשר הביטקוין יוזנח עבור מטבע טוב ממנו, הדבר ייעשה בהדרגתיות עקב הזמן הדרוש לציבור כדי לאמץ סוג מטבע חדש. גם אם ינסו לעשות למטבע 'האקינג', התהליך יימשך לאורך זמן ולא יעבור מבלי שמשתמשי הביטקוין ישימו לב לכך. יהיה ברשותכם מספיק זמן כדי להעביר את השקעתכם בביטקוין להשקעה אחרת או למטבע הדיגיטלי הבא אחריו באבולוציה.
מוזמנים לקרוא את חלקו הראשון של הטור – כל הדרך אל הקריסה
האמת שהביטקוין התייצב למדיי בתקופה האחרונה (נע בין 100-160 דולר) לאחר המכירה ההמונית ב-10 לאפריל שהפילה את המטבע משיא של 260 לשפל של כ-55. עם זאת, המטבע עוד צעיר והעליות שלו בדרך כלל קורות בגלים כמו בים. אז יש מצב שהוא יעלה ובגדול.