מדינת ישראל סובלת מרדיפה קצרת-הרואי אחרי "כסף מהיר". ההשלכות: חברות וטכנולוגיות ישראליות אשר יש ביכולתן לשנות ולפתח את העולם אינן יכולות להמריא. השינוי הדרוש: השקעות לטווח ארוך בפוטנציאלים המקומיים כדי שמדינת ישראל תפסיק להיות תלויה במדינות אחרות ושבאמת תוכל לענות על כל דרישות הצדק החברתי
העולם עובר בימים אלה שינויים מרחיקי לכת: צורך גובר באנרגיה אל מול מיצוי עתודות הנפט העולמיות, אוכלוסיה הולכת ומזדקנת, משאבים טבעיים המידלדלים ואוזלים בקצב מדאיג והתפוצצותה של בועת האשראי כתוצאה מחובות אדירים של מדינות וחברות ענק – וכל אלה לנוכח שיא של כל הזמנים במספר בני האדם החיים בעולם כשכולם מבקשים להצטרף לחגיגת הצריכה של העולם המערבי.
מתוך הכרה בפוטנציאל העצום שגלום במוחות המקומיים, אזרחי מדינת ישראל יכולים להשקיע במחקר ובפיתוח של טכנולוגיות ישראליות פורצות דרך שיעניקו פתרונות חכמים לעולם המשתנה. דרושה אסטרטגיה מצד הגופים שמנהלים את כספינו, שמבינה את הצורך להשאיר את הטכנולוגיות במדינת ישראל ולמכור לעולם רק את תוצריה.
הרדיפה קצרת-הרואי אחר "כסף מהיר" מובילה להעדפת חברות בעלות פוטנציאל לטווח הקצר, ומקשה על השלמת מיזמים של חברות אחרות, אשר מוצריהן יכולים לשנות ולפתח את העולם. חברות אלו סובלות מהיעדר מימון עקב פרקי הזמן הארוכים שנדרשים להבשלה ולהגעה לרווחיות, ולפיכך אין ביכולתן להמריא.
מצב זה מאלץ גם חברות מבטיחות בתחומן לפנות לחו"ל ולמכור בזול את הטכנולוגיה שפיתחו, דבר הגורם להפסד כפול: מהרווח העתידי נהנות מדינות אחרות ותופעת "בריחת המוחות" מישראל גדלה ופוגעת במדינה כולה.
תארו לעצמכם כמה כסף יכול היה לזרום לכיסם של המשקיעים המקומיים ולקופת המדינה אלמלא הייתה נמכרת הטכנולוגיה הישראלית עליה מבוססים 80% ממחשבי העולם לענקיות טכנולוגיה אמריקאיות, ראה: "דיון נטוורס ופרסלו" שנמכרו ל"ברודקום", "וינטגרה" שנמכרה ל-"PCM", ו"צורן" שנמכרה ל-"CSR". עסקאות בולטות אלו, שבוצעו במאות מיליונים, מצטיירות כ"סיפור הצלחה", אך בהתחשב בכך שהן עתידות להכניס מיליארדים לכלכלות אחרות, הרי שמדובר בהפסד אדיר לטווח ארוך.
על ידי מעבר לתפיסת השקעה בראייה ארוכת-טווח ניתן יהיה ליצור כדאיות לכל הצדדים: המשקיעים יגדילו את רווחיהם תוך הפחתת הסיכון והמדינה תשמור את הנכסים הטכנולוגיים בבעלותה. המהלך ייצור מקומות עבודה חדשים, יפחית את האבטלה, יגדיל את היקפי הייצוא, יאפשר לכלל האזרחים לפרוש בכבוד ויקדם את ישראל בדרכה להפוך למעצמה טכנולוגית עולמית.
פנסיה=השקעה לטווח הארוך
בשנים האחרונות התחוללה פגיעה מתמשכת בכספי הפנסיה של אזרחי המדינה. קרנות הפנסיה בשונה מקרנות אחרות מיועדות לטווחי השקעה ארוכים במיוחד, לכן עליהן לפעול ולהשקיע בחברות טכנולוגיה שנמצאות עדיין בשלבי המחקר והפיתוח וללוות אותן לאורך הדרך עד שיהפכו לחברות ענק שמייצרות רווחים אדירים. השקעות אלו יוכלו להניב מאות אחוזים לאורך השנים שיתווספו לקרנות הפנסיה למיניהן, ועל ידי כך יוכלו לאפשר לאזרחי ישראל לפרוש בכבוד.
חברות דוגמת "טבע" ו"צ'ק פוינט" הוכיחו שבכוחה של ישראל לייצר סיפורי הצלחה בקנה מידה בינלאומי, ושניתן ליצור רווחים אדירים מתוך מחזור מכירות רבעוני, ולאו דווקא מתוך עסקאות מכירה חד-פעמיות.
הרבעון קובע?
מדי שנה קמות בארץ כ-120 חברות "הזנק" חדשות. הסטטיסטיקה מלמדת שרבות מהן ייסגרו מבלי שההשקעה בהן תישא פרי, אך הצלחת-ענק של חברה בודדת תוכל לפצות ולהחזיר את ההשקעה בכל החברות האחרות גם יחד.
קרנות השקעה בתחום זה נוקטות בגישה שמרנית ומתבססות על מודלים מיושנים, לפיהן התנאי העיקרי להשקעה הוא מבחן ההכנסות. מודלים שכאלה יפספסו בעקביות את הרווח הגלום בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה של מיליארדי דולרים.
מדינת ישראל מעודדת השקעה במחקר ובפיתוח יותר מכל מדינה אחרת בעולם.
לאחרונה עברה תוכנית ממשלתית בשם "יתרון יחסי" שמאפשרת למשקיעים בישראל (פרטיים ומוסדיים) ליהנות מהטבות מס משמעותיות בהשקעה בטכנולוגיות ישראליות שנמצאות בשלב המחקר והפיתוח. למרות הטבות המס, המשקיעים המוסדיים (שמייצגים את כספי הציבור) מצאו עצמם בבעיה. מצד אחד, הם מבינים את החשיבות בבחירת אסטרטגיית השקעות עם ראייה ארוכת טווח וזאת מתוקף תפקידם כגופים שמנהלים את כספי הפרישה של אזרחי ישראל. מצד שני, הם מחויבים להציג לעמיתים דוחות מפורטים, הכוללים תשואות כל רבעון, מה שגורם להם לבחור באסטרטגיית קצרת-רואי ולוותר על השקעות עם פוטנציאל רווח עצום.
צדק חברתי הלכה למעשה
חשוב שנשאיר בארץ שלנו את הטכנולוגיות שמפותחות בימים אלה על ידי ישראלים ולמכור לעולם רק את תוצרתם. על הציבור להבין שישנן השקעות שנותנות את פירוטן לאחר מספר חודשים ולאחרות – צריך להמתין בסבלנות. כדוגמת, חקלאי ששותל שיח תותים אל מול שתיל עץ זית.
אתם יכולים לדמיין את ארצינו ללא עצי זית? כך, דמיינו תיק השקעות של כספי הפנסיה שלכם ללא חברות "הזנק". חשבו על זה לרגע, אם מדינת ישראל תגיע בעוד 20 שנה למצב שהיא מייצאת לכל העולם את תוצרי הטכנולוגיות הישראליות (בהנחה שנשקיע בהן היום), כגון: מזון העתיד, אנרגיית העתיד, רפואת העתיד ועוד טכנולוגיות המתאימות לשינויים שהעולם עובר – האם מצב זה לא יעניק לאזרחי ישראל ביטחון יותר מכל צבא בעולם? חשבו על האפשרות לחיות במדינה עשירה שאינה תלויה באף מדינה אחרת בעולם, מדינה שיש לה מספיק כסף עבור כל דרישות הצדק החברתי ואף יותר.
*האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ\שיווק השקעות ואינו משמש כתחליף לשירות זה שמתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. האמור אינו תחליף לשיקול דעתו של הקורא וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.