יש את האמת הפנימית שלנו ויש את האמת של הסובבים אותנו. שתי האמיתות הללו לא תמיד דומות זו לזו, בלשון המעטה. אפשר להתרגש, להתעצבן, לוותר ולבטל אך אפשר להבין, להתקדם ולהתפתח. נעמי מיכאל מסבירה על ארבעת סוגי האמיתות המרכזיות של בני האדם ועל יצירת האמת המשותפת. כן, יש כזו
האם זווית הראייה שלנו על החיים דומה לזו שמחזיקים בה הסובבים אותנו, הקרובים לנו, השותפים שלנו? לא תמיד. למעשה, בדרך כלל היא שונה. אנחנו לעיתים מוצאים את עצמינו במערכות יחסים בהן אנו מתמודדים ומתעמתים מול דעות שונות משלנו.
אנו מצפים להיות מובנים לסביבתנו הקרובה ושהתקשורת תהיה נעימה והרמונית, אך שוב ושוב נתקלים בפערים המחשבתיים והתפיסתיים ומתאכזבים מכך שבמקום אהבה אנו חווים קונפליקט.
על מנת להתמודד עם הקושי שלנו במצבים אלה עלינו להתחיל לשאול את עצמנו מה אנו מבינים מהקונפליקט ולא איך אנו מרגישים בתוכו.
התהליך המתרחש בין שני הצדדים הוא מפגש בין צורות מחשבה שונות המאתגר אותנו, ובעיקר מחייב אותנו לצאת מאזור הנוחות בו אנו נמצאים ולהשקיע אנרגיה בהבנת צורת מחשבה שונה משלנו.
כאשר בודקים את מהות השוני המחשבתי בינינו לבין הקרובים לנו, אנו מגלים כי מצב זה מזמן עבורנו אתגר התפתחותי מחשבתי ולא משבר רגשי. בהחלט לא משבר רגשי, מדובר פה בעניין התפתחותי בלבד.
התפתחות מתאפשרת רק מתוך חיכוך ומפגש עם משהו או מישהו המייצגים מצב שהוא שונה ממה שאנו מכירים ורגילים. התמודדות נכונה עם השוני מובילה להבנות חדשות וללמידה המייצרת מסקנות חדשות על המצב.
כאשר ישנה קבלה מוחלטת ושלמות של הזולת או של הסיטואציה, לא מתרחשת התפתחות!
קבלת האדם האחר כפי שהוא מאפשרת לו להמשיך להתנהל ולחשוב באותה הצורה. קבלה ללא תנאי יוצרת קיבעון של המצב ותקיעות התפתחותית.
מתוך רצון לחוות אהבה והרמוניה אנשים רבים בוחרים להתמקד בקבלה של הזולת ולהדחיק את אי הנוחות שהם חשים לנוכח השוני הקיים ביניהם. בחירה זו מובילה לעיתים לכעסים מודחקים ולמערך שלם של ביקורת הרסנית אשר בסופו של דבר מתפוצץ.
תהליך של התפתחות יכול להתרחש רק כאשר יש מוכנות להעלות את הנקודות המרכיבות את מהות השוני, להתמודד עם הקונפליקט ולייצר תהליך של הבנה והסקת מסקנות חדשות.
האמת שלנו, האמת שלהם והאמת המשתנה
כל אחד מגיע לעולם עם האמת הפנימית שלו. אנו רואים את העולם מבעד למשקפיים המייצגים את סוג האישיות והאופי שלנו. האישיות הבסיסית שלנו אינה משתנה והיא הייצוג של האמת הפנימית שלנו, דרכה אנו רואים, חווים ומגיבים לעולם.
ישנן ארבע אמיתות מרכזיות המושתתות על המגמות של ארבעת היסודות: אש, מים אוויר ואדמה.
האמת של מגמת האש: האנשים אשר המגמה המובילה את ראיית העולם שלהם היא האש הם אנשי החזון, היצירה והיצריות. הם חווים את העולם דרך הרצון הבלתי פוסק לשפר את עצמם ולהגיע להישגים. הם ירצו שהכול יקרה מהר והם מאמינים שהחיים הם הרפתקה. הם לעיתים יהיה פזיזים מאוד ויאמרו את דעתם עוד לפני שממש הבינו, חוו או הרגישו עד הסוף מה מתרחש.
האמת של מגמת האוויר: אלה הרואים את העולם דרך זווית הראייה של האוויר ירצו תמיד להבין את המצב ולאסוף את כל הידע הנדרש על מנת להתמודד עם מצבים ולהישאר בשליטה. מה שהכי חשוב להם זה מה הם חושבים על המצב עוד לפני מה שהם מרגישים או חשים באופן פיזי. הם יכולים להיות כאלה אשר מתייחסים לכל דבר דרך רמת הידע וההיגיון הארצי או דרך מידע אותו הם מקבלים מתוך ההדרכה הרוחנית הפנימית שלהם.
האמת של מגמת המים: האנשים אשר מונעים מאמת פנימית של יסוד המים הם האנשים הרגשניים. הם תמיד יבדקו בכל מצב ולפני כל בחירה איך הם מרגישים ואיך הם היו רוצים להרגיש. הם תמיד יחפשו את הדרך והפתרונות אשר כוללים חיבור רגשי והרמוני עם הזולת. הם מאמינים בשיתוף, בנתינה ובאהבה מעל הכל. האמת שלהם לעיתים מובילה אותם לביטול עצמי ולריצוי הסביבה למטרת שמירה על ההרמוניה. הם אלה שינסו תמיד להימנע מקונפליקט גם במחיר עיכוב ההתפתחות האישית.
האמת של מגמת האדמה: אנשי האדמה מאמינים בהוכחות קונקרטיות ובביטחון מסגרתי ויציב. הם תמיד יחפשו את הפתרון הפרקטי. הם מאמינים במעשיות ויש להם יכולת לשמור על איזון רגשי ולהיות שקולים וזהירים בכל קונפליקט.
האמת של כל אחד מאתנו מושפעת מארבע המגמות המרכזיות האלה. ניתן לזהות חיבורים של מגמות כאשר תמיד יהיה יסוד אחד דומיננטי המוביל את הלך המחשבה.
על מנת לזהות את האמת הפנימית והקבועה שלנו נוכל לשאול את עצמנו במהלך קונפליקט שעולה מה אנו מחפשים:
1. ניסיון להשיג תוצאות יותר טובות ולייצר שינוי (אש)?
2. להבין יותר טוב את המצב ולהשיג שליטה בעזרת ידע (אוויר)?
3. להרגיש טוב יותר וליצור אווירה נעימה (מים)?
4. לייצב את המצב למטרת השגת ביטחון ויציבות (אדמה)?
התשובה תסמן לנו את המגמה המרכזית שהיא בסיס האמת הפנימית והקבועה שמאפיינת את האישיות שלנו. כאשר אנו נמצאים במצב של קונפליקט מול דעות שונות עלינו לשמור על האמת שלנו, אך לא להתעקש בצורה אשר יוצרת תקיעות אלא לאפשר תהליך של שינוי והתפתחות.
איך עושים זאת?
האמת האבסולוטית היא התפתחות: עלינו לדעת כיצד לשמור על האמת שלנו בו בזמן שאנו פתוחים להוסיף עוד ידע ולרכוש כלים ליצירת פתרונות חדשים. החיבורים בינינו לבין זולתנו הם קרקע לקונפליקט שיכול להוליד חדשנות והתפתחות. הדיוק שלנו מול עצמנו בזמן קונפליקט יאפשר לנו תמיד להיות במצב שבו אנו לא מבטלים את עצמנו אלא מוסיפים לעצמנו הבנות בנוגע להתנהלות יעילה ומקדמת.
כאשר נשמור על האמת שלנו ונוסיף עליה חכמה ויעילות מתוך האמת של הזולת – נקבל הכלאה חדשה של מגמות שונות. האמת החדשה שתתקבל כתוצאה מתהליך ההתפתחות תהיה שלמה יותר ותקדם אותנו לקראת מימוש מדויק ויעיל.
המפתח-הקשבה: המפתח לכל תהליך ההתפתחות הזה הוא הקשבה. ראשית, עלינו לדעת להקשיב לעצמנו, ושנית – להקשיב לזולת. כלומר, להיות קשובים לאמת הפנימית המאפיינת אותנו ומבטאת את הייחודיות והיכולות שלנו, ובו זמנית גם להקשיב לאמת של הזולת. ההקשבה לזולת צריכה להיות מתוך כבוד למקומו וללא הפעלה של מערכת שליטה או ניסיון לשכנע או לשנות את האמת שלו.
עלינו להבין לעומק את הנקודה המובילה את דרך החשיבה של הזולת וללמוד ממנה. כאשר אנו מוצאים בדבריו של הזולת משהו שיכול לתרום לתהליך ולמטרה המשותפת שלנו אנו נוסיף את האיכות אשר הוא מביא עמו ונמצא את הדרך ל'סנכרן' בין הגישות השונות.
כל עוד יש לנו מטרה משותפת נוכל למצוא דרך לשלב כוחות בצורה חכמה ויעילה ולהגיע לפתרון הלוקח בחשבון את הצרכים השונים של כל הנוגעים בדבר. כמובן שבשביל זה נדרשת יכולת של גמישות מחשבתית ויצירתיות מעשית.
האמת המשותפת: בדקו בעצמכם האם במערכות היחסים המשמעותיות שלכם יצרתם תהליכים והסכמים משותפים אשר מאפשרים ביטוי של האמת הייחודית של הצדדים השונים.
נסו לזהות: האם בתוך תהליך משותף הצלחתם ליצור מצב שבו אין ויתור או ביטול עצמי אלא הגברת יכולת הביטוי של העצמי בתוך המסגרת המשותפת?
העריכו וכבדו את השותפים שלכם על האמת שלהם אשר בעזרתה אתם יכולים ללמוד דרכי מחשבה חדשות ולהרחיב את רפרטואר ההתנהלות שלכם ברמה הפיזית, הרגשית והמנטאלית.
תודה נעמי. חכמה בזמנה, מולידה רשומה חדשה שהייתה מעורפלת בראש עד שקראתי את זו.
מה זה החרטא הזה ??!?
מאמר טוב. עוזר להסתדר בחיים עם אנשים אחרים