עשרות אלפי מפגינים מחו אמש ברחבי הארץ נגד הגזירות שהטיל שר האוצר, יאיר לפיד, וכוונתו של שר האנרגיה, סילבן שלום, לייצא את הגז. היציאה לרחובות מתוכננת להימשך, וכבר בשבת הקרובה צפויה להיערך הפגנה מול ביתו של יצחק תשובה. אור-לי ברלב, ממובילות המחאה: "אנחנו נמשיך לעמוד נחושים מול הממשלה והטייקונים ונשיג את מה שמגיע לנו כבני אדם וכאזרחי המדינה"
עשרות אלפי איש הפגינו אמש ברחבי הארץ במחאה על הגזירות הכלכליות שהטיל שר האוצר יאיר לפיד ונגד כוונתו של שר האנרגיה, סילבן שלום, לייצא גז טבעי.
כעשרת אלפים מפגינים יצאו אמש (11.5) מכיכר הבימה בתל אביב במחאה על סדרת הגזירות שהטיל משרד האוצר על הציבור, בהן: העלאת המע"מ, העלאת שיעור מס הכנסה, קיצוץ בקצבאות ילדים, תשלום מס בריאות וביטוח לאומי על עקרות בית, קיצוץ תקציב החינוך במיליארד וחצי שקל ועוד. המפגינים גם התקבצו מול ביתו של שר האנרגיה ומחו על "מחטף" יצוא הגז, המאפשר למכור 50 אחוז מהגז לחו"ל.
בכוונת המפגינים להמשיך את מחאתם הנוקבת. ביום שבת הקרוב (18.5) מתוכננת להיערך הפגנה מול ביתו שברמת פולג בנתניה של בעל השליטה במאגרי הגז, יצחק תשובה.
"שוב פעם מדובר בלא יותר מרדיפת בצע וניסיון לפרק את הכוח של האדם במדינה ולנתב אותו לאליטה, לעשיר ולמקורב במסגרת מדיניות 'לכו לעזאזל המדינה שייכת לנו ואנחנו מחליטים'. אנחנו נפגין נגד המהלך המושחת נגד תשובה ונגד הכניעה לטייקונים ובעד החזרת המשאבים לתושבים ולא נעזוב את הרחוב עד שאחרון בלוני הגז יושבו לתושבים ולתושבות", אומרים מארגני ההפגנה.
אור-לי ברלב, ממובילות המחאה החברתית וממקימי "חדר המצב" אמרה למגזין cafe: "יש פה שני נושאים גודלים על הפרק: נושא ייצוא הגז וגזירות התקציב האלים והמוחק סופית את האדם העובד והאזרח הפשוט. מה שהיה אתמול זה היה מפגן כוח מאוד מרשים של ציבור שיצא בהמוניו ברחבי הארץ ואמר: 'עד פה!'. אנחנו לא מוכנים שאת גירעונות המדינה יכסו מאלה שאין להם. שיחפשו את הכסף אצל הטייקונים ובחברות שמעלימות מסי ענק".
בכוונתכם להחזיר את המחאה החברתית שוב לסדר היום הציבורי?
"הכותרות מדברות על כך שהמחאה החברתית חזרה אבל המחאה החברתית מעולם לא הלכה. היא קיימת כבר שנתיים. מי שעוקב ברשת, יודע שהמחאה לא נעלמה לשניה אחת. גם לפני כשנה חזרנו לרחובות".
מה את מצפה שיקרה בעקבות המחאה?
"השר לפיד מבין שהמילים היפות שהוא שם בפיו כדי לנסות ולרכך את הציבור הן מילים שלא עובדות יותר על הציבור. הוא נשמע כן בכוונותיו, אבל לא הולכים איתן למכולת. הוא לא אשם במה שקרה לפניו והוא לקח על עצמו להתמודד עם בור שהוא לא יצר, אבל יש בחירות אמיצות שהוא יכול לקחת: להטיל מס עזבון (מס על ירושות), מע"מ שיהיה דיפרנציאלי ושלא יושת על מוצרים בסיסיים. כדי שמשפחה במדינה תוכל להתקיים צריך להבדיל בין מוצרים כמו מכוניות חדשות, גאג'דטים וכו' לבין מוצרי קיום בסיסי -אוכל, ירקות ופירות. קצבאות הילדים – מדובר בקיצוץ אכזרי. יש משפחות שחיות על השקלים האלה, הם עבור אוכל לילדים. העניין הוא לקחת ממי שיש להם ולא ממי שאין להם. יש פה 'חגיגה' שנמשכת שהיא נגזרת של השיטה.
"לגבי הגז, זוהי תמצית העיוות ודוגמה ענקית למגה שוד. מדובר ב-600 מיליארד שקל שהולכים לקחת מהציבור. יש לנו נס – יש לנו גז, משאב טבעי, שיכול לכלכל את תושבי המדינה, אבל את הטייקונים זה לא מעניין מה יקרה במדינה ומה יקרה לנו. הם רוצים להרוויח. הדרישה שלנו לעצור את ייצוא הגז היא דרישה אחראית. כל עוד לא ברור כמה עתודות גז יש ולכמה הן יספיקו – קודם צריך לעצור את המהלך. אחרי שנוודא ונברר כמה יש, בואו ונקיים דיון ציבורי. הם רוצים להעביר את זה בממשלה בלי דיון בכנסת. זה גזל.
"אני כפעילה במחאה מצפה שהשר לפיד יאמר: 'טעיתי', יעשה 'סיבוב פרסה' ויחזור לתושבי המדינה עם תקציב הגיוני, ובו הוא לוקח ממי שיש להם ויורד מהגב ממי שאין להם. אם הוא באמת רוצה להיות נאמן לציבור, שייצא מהשבלונות שגדל עליהן ומהכותרות שהוא מספק, ושישמע אנשים שחושבים אחרת. יש פה אנשים שמבינים כלכלה חדשה וחושבים אחרת מאלה שיושבים מסביבו".
עד כמה גלי המחאה אפקטיביים ליצירת שינוי?
"יש פה תהליכים ארוכי טווח. זו נקודת זמן ברצף המחאה. אני לא יודעת מה יקרה מחר, יכול להיות שמחר יעלו שני מיליון איש לכנסת וימחו…אני רק יכולה לומר שהציבור זועם, הוא לא מוכן לאכול יותר בולשיט. אין לו כסף. הוא בקושי מחזיק את הראש מעל פני המים. אני קוראת לציבור: לא להוריד את הרגל מהגז! אתם רוצים שינוי בחייכם? תמשיכו ללחוץ בכל תחום. נמשיך קדימה, נציב תמרורי עצור לממשלה ונודיע חד משמעית: 'עד כאן'. נעמוד נחושים מול הממשלה והטייקונים ונשיג את מה שמגיע לנו כבני אדם וכאזרחי המדינה".
כל התמונות המופיעות בכתבה צולמו על ידי דן חיימוביץ'