מה קורה לאדם העובר שינוי בחייו? הוא נתון בתהליך של פירוק בסיסי הישן ויצירת בסיסי החדש, ובשל כך הוא עלול לחוות חוסר יציבות ולהיתקל בהתנגדויות גלויות או סמויות. מה עושים עם זה? נעמי מיכאל מזמינה אותנו לעימות חזיתי בין כוח ההתנגדות לכוח הרצון או במילים אחרות: בין הפחד לדחף. מי מנצח? דמיינו רכבת הרים
כולנו בעד שינויים והתפתחות מתמדת בחיינו. יחד עם זאת, אנו מלאי חששות והתנגדויות לשלבים הראשונים של תהליך השינוי המעמתים אותנו עם אי ודאות ואיבוד שליטה.
אנו חווים בימים אלה ידיעה ברורה שישנם תהליכי שינוי ברמה האישית וברמה הגלובלית. יש ברשותינו את היכולת לתמוך בעצמינו וביקירינו החווים גם כן את השינויים, כאשר נבין כיצד להתמודד בצורה נכונה עם ההתנגדויות והחששות.
התנגדויות גלויות או סמויות?
הדרך להביא לפיתוח הקיים כרוכה בשבירת הבסיסים שעליו הוא מושתת. דבר זה מייצר חוסר יציבות המערערת לחיוב את המערכת המשתנה, אך בד בבד מעלה חששות וחוסר ביטחון באדם המשתנה.
חוסר היציבות מהווה קונפליקט הגורם לאדם הנמצא בתהליך לפחד מהשינוי, לכאוב אותו ולפתח התנגדויות אשר מעכבות את השינוי. ההתנגדויות הן לעיתים סמויות ולעיתים גלויות. כאשר הן גלויות ניתן לשקף את המצב לאדם ולעזור לו להתמודד עם הפחדים העולים אך כשהן סמויות לא ניתן לעזור. התנגדויות סמויות אינן מאפשרות לאדם להגיע להבנות על נחיצות השינוי ועל הדרך הנכונה להתנהל במהלכו. בשל כך, הדבר הראשון לעשות הוא לזהות האם ישנן התנגדויות סמויות.
הדרך לזיהוי ההתנגדויות היא על ידי העלאת שאלות אשר מעמתות את האדם עם רגשותיו והבנותיו בנוגע למצב הקיים. ניתן לשאול את האדם האם הוא מרוצה מהמצב הקיים, האם הוא מעוניין בשינוי ומה לדעתו יתרחש אם המצב הקיים יתפרק. סדרה של שאלות מסוג זה תעלה את המחשבות הלא מודעות של האדם לרמת המודע והוא יוכל להתחיל להתמודד עם השינוי הנדרש.
כוחו של שינוי
כאשר ההתנגדות היא גלויה ניתן לעזור לאדם בעזרת הובלתו אל הכוחות הפנימיים שלו אשר מהווים בסיסי כוח חדשים ויצירתיים לניהול המשאבים שלו במהלך השינוי המתרחש.
כיצד עושים זאת?
ראשית, עלינו להבין את המהות של המונח שינוי. שינוי מתרחש באופן טבעי כתוצאה מרצון להתפתחות. לעיתים רבות, האדם רוצה להתפתח אך אינו מודע מספיק לכך שההתפתחות משמעותה לייצר תהליך המשנה את הקיים דרך פירוקו.
לדוגמה, לפני מספר שנים הגיעה אליי לקורס מודעות אשה לאחר תהליך גירושים קשה, כשכל בקשתה הייתה להשתנות. היא לא אהבה את מי שהיא מכיוון שזיהתה שהיא יוצרת שליליות ורוע במערכות היחסים הקרובות בהן היא נתונה. כאשר התחיל תהליך השינוי, היא חוותה פירוק של מנגנוני הגנה וחלקים נוספים באישיותה אשר הפחידו אותה. במהלך השינוי היא התלוננה שהכל משתנה לה. אני הייתי צריכה להזכיר לה שהיא זו שביקשה שינוי מהותי ומשמעותי. השינוי האישיותי היה כל כך מהותי ומקיף עד שהוא הפחיד אותה.
את השינוי לא ניתן לעצור ברגע שהוא מתחיל לקרום עור וגידים. ההתנגדויות לתהליך השינוי, ברגע שהוא כבר התחיל, יוצרות סבל וכאב אך אינן עוצרות אותו. הרצון להתפתח הוא הכוח הבסיסי היוצר מצד אחד הרס של הקיים, ומצד שני בונה את בסיס הנושא החדש.
אין דבר העומד בפני כוח הרצון?
ברגע שמובע רצון, מתחיל לזרום כוח השפעה המזעזע ומשנה את המצב הקיים. הרצון הוא האש אשר מדליקה ומתניעה את התהליך החדש. בדיוק כמו ששן חדשה דוחפת את הישנה החוצה, כך התהליך החדש המתהווה בעקבות הרצון דוחף החוצה את הישן.
כל עוד הרצון מביא לידי ביטוי תהליך שהוא מדויק ונכון לאדם, השן החדשה תהיה בריאה ותסתדר בצורה הרמונית עם יתר השיניים. לעומת זאת, כאשר התהליך החדש נובע מרצון שאינו מדויק, כמו האגו הארצי שמבוסס על קנאה, פחד או התניה חברתית כלשהיא, השן החדשה שתתהווה תהיה חלשה ותגדל בצורה עקומה.
כוח הרצון המדויק הוא המשאב הבסיסי אשר קיים באדם שמעוניין בשינוי אך חושש ממנו. כאשר אנו מעוניינים לעזור לעצמינו או לאדם אחר לבסס שינוי למרות ההתנגדויות הגלויות, נוכל להתמקד בכוח הרצון ולתמלל אותו בצורה בהירה וברורה. הרצון הנכון ממלא את האדם בכוח לפעול.
חיבור נכון לרצון
על מנת לדייק את הרצון נוכל להשתמש בטכניקות המאפשרות לנו לשוחח עם הרמה הגבוהה ביותר של העצמי שלנו. הרמה הגבוהה תמיד תשקף לנו רצון שיש בו חיבור נכון לייעוד שלנו וחיבור הרמוני לכלל.
נזהה את החיבור לייעוד שלנו בעזרת היכולת שלנו לזהות את הנתיב אשר מוביל אותנו להתפתחות אישית ורוחנית. נתיב רוחני, להזכירכם, הוא נתיב אשר יש בו מימוש ארצי מדויק של מהותנו הפנימית ("הרוח נושבת, לאן?").
הרצון הנכון שלנו תמיד ייקח בחשבון את טובת הכלל אך לא במובן הרגשי. אנו יורדים לעולם הזה עם ייעוד אישי שהינו חלק מפאזל המהווה בשלמותו את הייעוד של כל הבריאה. מכיוון שמטרות הבריאה כוללות סוגים שונים של התנסויות בחומר וברגש, אנו לעיתים יורדים עם ייעוד שנתפס אצלנו ברמה הארצית כשלילית כאשר למעשה הוא חיובי.
לדוגמה, אם ניקח את ילדי העידן החדש שירדו לכאן על מנת לפרק מסגרות חשיבה ועשייה ישנות, אנו נראה שהחיבור שלהם לכוח הפורץ והמפרק הוא למעשה חיובי והרמוני למרות שהוא לעיתים מתבטא דרך תסכול וכאוס (כתבה על ילדי העידן החדש).
בשל כך, עלינו לבדוק את החלק המהווה את טובת הכלל בבחירה שלנו, דרך היכולת המנטאלית הגבוהה שלנו ולא דרך הרגש הארצי. עלינו לזהות את הרצון שלנו בהקשר לתמונה הכוללת של השינוי שאנו חלק ממנו.
מפחד לדחף
כשאנו מצליחים להתחבר להבנות באשר לרצון הנכון, באופן טבעי אנו משנים את קו המחשבה מדאגה וספק לסקרנות והישגיות.
הרצון לממש את ההבנות החדשות שיש לנו בנוגע לשינוי הרצוי בצורה הטובה ביותר יוצר בתוכנו דחף המתגבר על הפחד. הדחף הזה מורגש בגוף ובנפש כמו ברגע שעלינו על רכבת הרים בלונה פארק, שנייה לפני שהיא מתחילה לנוע.
אנו מבינים כי בחרנו בחוויה שיש בה פוטנציאל מרגש ומהנה והרצון לחוות אותה מוביל אותנו להמשיך ולהתקדם על אף הפחד. בהדרגה נחוש כי ההתנגדויות כבר אינן רלוונטיות ובמקומן אנו יכולים להתחיל לסגל מילות עידוד ותמיכה.
ולסיום, מבט על הנוף
אם תתבוננו לרגע בטבע, אפילו בדמיונכם, תראו שמה שלא צומח – קמל ונובל. התפתחות היא צמיחה והשתנות מתמדת. האנושות נמצאת בתהליך אבולוציוני מתמיד ועל כל אחד מאתנו, כפרט, לוודא כי הוא בתהליך צמיחה ולפיכך, להתמודד עם ההתנגדויות הטבעיות הנובעות מכך.