לפני כ-200 שנה הייתה זו המהפכה התעשייתית. היום אנחנו בפתחה של מהפכת האופטימטיזציה: התפתחות טכנולוגית שתוביל לקידום חיינו, ליצירת שפע נגיש ולייעול מערכות החיים. על פי מחקרים, יש לנו 10,000 ימים להתפתח, לשנות, ליידע וליצור עד שמבנה ומסגרות החיים הנוכחיים יקרסו, אז כדאי שננצל את הזמן. משה מנקין, מהפכן טכנולוגי, מתחיל בהצצה קטנה אל עולמן הגדול של הטכנולוגיות שעומדות לשנות אותנו ואת חיינו. והוא רק מתחיל
אנו חיים בעידן שבו הכל משתנה. זהו לא שינוי שקורה בתוך התבניות הקיימות. זהו שינוי שמוציא מקיבעון מחשבתי. שינוי שמביא להתפתחויות רבות. אנו נמצאים בנקודת אל חזור, ממנה נצעד לעתיד בו קיים חופש אמיתי, חופש שאינו נמכר לנו על ידי דעות פוליטיות, אידיאולוגיות כאלה ואחרות ומסגרות דת אלא מושג על ידי חיבור בין ההיגיון, הרוחניות, העצמאות ושלל האמצעים הטכנולוגיים. אחרי הכל, כולנו אחד, וכולנו כאחד פוסעים בנתיב של טוב – מעשים ופעולות חיוביים שייצרו עולם בו ה"רע" ייעלם. יש אף שמתארים את המהפכה הזו כמהפכת ה"אגולושן", בה האדם ישתמש ב"אגו" שלו על מנת ליצור דברים טובים, מקדמים ומפתחים. זו אחדות ואינדיווידואליות בו זמנית.
למעשה, מהרגע שהפסקנו כבני אדם להשתמש בגופנו בלבד והתחלנו לאמץ אמצעים נוספים: טכניים (כמו חץ וקשת) ומחשבתיים (כמו לוח הכפל) בצורה של תהליכים, יצאנו ממעגל הטבע הקרוב אלינו בהתנהגות. אם האינסטינקטים היוו אז חלק משמעותי בקיומינו, היום ה"טבע האנושי" משתנה. הוא משתנה עם התפתחות התודעה, המחשבה, ההבנה והטכנולוגיה. ככל שהתחלנו לאמץ יותר ויותר את מוחנו ופחות לאמץ את גופנו, כך יצרנו שפע נוסף ונגישות נוספת לשפע הזה.
בשנות השישים קמה לה תנועת "ילדי הפרחים". זה היה הדור הראשון שהבין כי המין האנושי יכול להפסיק להתעסק בהישרדות, ויכול לפנות לשאר פעילויות כגון: ידע, אחווה, רוחניות, שלום ועוד. מאז ועד היום השפע בעולמינו אמנם הלך וגדל אבל תופעות של רווח ותחרותיות במקום איזון ושותפות הביאו לנטילת משאבי העולם בידי מעטים, חוסר איזון באורח ומהלך החיים ופרישה של ידע וטכנולוגיה כאמצעי לתלות של אדם באדם אחר.
"עם קוראן אי אפשר ללכת למכולת", טענו לא ממזמן רבים בפני מורסי בעת היציאה המחודשת לרחובות במצרים. כלומר, לא רק על דרך החינוך בלבד מתקיים האדם אלא גם על פי הנגישות המתאפשרת לו בחייו לידע, מזון, מים וקיום רצונות הקשורים בהתפתחות ואיכות חיים. הדרך לשינוי התניות האדם היא חלקית אם היא מסתמכת על חינוך בלבד ולא על שילוב של חינוך וטכנולוגיה.
האופטימטיזציה כבר כאן
ה"טיימליין" שמוצג בזמנינו מצביע על ההתקדמות הטכנולוגית מתחילתה של המהפכה התעשייתית, לפני כ-200 שנה. בקרוב מהפכה חדשה תכנס לחיינו, זו שתתממש בשיאה של הנוכחית. זו תהא מהפכת "האופטימטיזציה". המהפכה הזו היא התקדמות הטכנולוגיה לקידום חיינו: חוסר תלות, עצמאות, שפע. על פי ההתניות הקיימות כיום "שפע" הוא מוצר, אביזר או שירות שנמצא בנגישות גבוהה, אך על אף שמים, מזון ושאר טובין נמצאים בשפע, המערכות והמסגרות הנוכחיות לא מאפשרות לנו שפע בנגישות אליהם.
בעוד אנו נחשפים מדי יום לשלל טכנולוגיות ודרכי התייעלות, המצב הנוכחי אינו מאפשר קיומן. יש מי שמעוניין שהסטטוס קוו יישמר, גם אם זה אומר קניית פיתוחים טכנולוגיים על מנת לשמור אותם היטב במגירה כדי להמשיך ולמכור לנו מוצרים קיימים אחרים.
דוגמה לכך כאן, בישראל.
קיימות טכנולוגיה של ייצור מים מהאוויר באופן עצמאי. באמצעות טכנולוגיה זו ניתן לייצר כמויות גדולות של מים ללא שינוע וללא תלות במאגר כלשהו. הטכנולוגיה הזו נמכרת גם בישראל ונעשה בה שימוש בטנקים של צה"ל כדי לספק מים ללוחמים בשטח. שימו לב: מדינת ישראל מודעת לטכנולוגיה זו אך בוחרת במודע שלא לפרוש אותה לכלל הציבור, בעוד היא מקדמת פרסום שקרי של מחסור במים, תחת הסיסמה: "ישראל מתייבשת".
"ההיפים הטכנולוגיים" הפרושים ברחבי העולם כבר הפנימו את ההבנה לפיה טכנולוגיה ורוחניות מתחברות יחדיו לכדי יצירת עולם של שפע אמיתי נגיש לכולם. הם רואים את העתיד הקרוב מאוד שכבר מתהווה, בו המגבלות והקיבעונות החברתיים שלנו משתנים מקצה לקצה ומערך האילוצים בו אנו חיים – נעלם.
מגידול מזון ועד הדפסת אברים
תהליכי ה"אופטימטיזציה" והשילוב של חופש ושפע ייצרו חוסר תלות של בני האדם בכסף. אנו קרובים למצב שבו האוטומטיות והאופטימליות יהיו מנת חלקן של הטכנולוגיות בתחומים השונים. כך, לא רק שהטכנולוגיות ייצרו שפע אלא גם יעשו זאת בפיקוח ישיר של האדם או ללא מגע אדם כלל.
המהפכה הטכנולוגית הזו רק בתחילת דרכה, והיא חופנת בתוכה הפתעות רבות:
בתחום גידול מזון:
הנגשת ידע ולימוד לכלל בני האדם:
מדפסות התלת מימד שפרצו לעולם בשנים האחרונות שוברות את מוסכמות הייצור בתחומים שונים. בעתיד תונגש מדפסת לרשות הקהילה ואף תוצב כזו בבית, דבר שיביא לייצור עצמי, חוסר תלות במערך אספקה חיצוני וחוסר תלות במנגנוני הייצור החיצוניים.
הדפסה עצמית של מוצרים:
הדפסת בתים:
הדפסת איברים – כמה זמן לוקח ליצור כליה? 8 שעות בלבד! (צפו מהדקה ה-09:20):
אם נחזור לרגע למקורות, אז אפשר לראות את ההתפתחות הטכנולוגית ככזו שמאפשרת אפילו את השלת העונשים האלוהיים שניתנו לבני האדם בעת הגירוש מגן העדן ("הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ, בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים. וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ, וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ…", "בְּזֵעַת אַפֶּיךָ, תֹּאכַל לֶחֶם, עַד שׁוּבְךָ אֶל-הָאֲדָמָה, כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ…"). כאשר עונשים אלה יושלו, נחווה את השחרור המוחלט מצורות החשיבה הנוכחיות המקובעות בנו.
כדור הארץ קורא לך
מחקרים מראים ששנת 2040 תהא שנת מיקסום תפקודה של המערכת הקיימת, כלומר התפרקותה על שלל מנגנוניה ומסגרותיה, וזאת משום שכבר אינה יכול לספק את התמיכה בבני האדם. מה יש לנו לעשות עד אז? לפעול, לעשות, ליידע ולהטמיע.
יש לנו 10,000 ימים כדי לשנות את עצמינו ולנווט את ההתפתחות שלנו ליצירת מצב של חופש אמיתי ולא "שפע" בחומר, חופש כזה שאף יוביל ליצירת קהילות עצמאיות שאינן תלויות בעולם החיצוני לצורך קיומן.
בעזרת חינוך, חשיפה לידע ללא מגבלות, הקוד הפתוח, חשיפה לרעיונות מגוונים ברחבי העולם וטכנולוגיות השפע – אנחנו מתקדמים כבר ברגעים אלה ממש לעולם טוב יותר.
כל אחד מאיתנו חי בממוצע כ-30,000 ימים בלבד. זה ביקור קצר יחסית בכדור הארץ, אך בימינו מספיק כדי שכל אחד מאיתנו ישנה את התנהלותו ודרכי פעולתו.
זה הזמן לחלום, להתאגד, להגביר מודעות וליצור מציאות שידועה לנו כחיובית עבורינו לקיום ולהתפתחות.
זה הזמן לנוע קדימה מתודעת מחסור לתודעת שפע, מתודעת נגד לתודעת בעד, מפרימיטיביות לחברה מתורבתת אשר מודעת להיותה 'אחד', ובה כולנו אינדיווידואלים חופשיים.